Világjátékok 2022 – 11 sportágban szereztek indulási jogot a magyarok eddig

A tekések bemutató sportágként kaptak meghívót

Alakul a „Világjátékok Magyar Csapat”. Az előzetes várakozások szerint a küldöttség tagjai több érmet is begyűjthetnek Birminghamben. A nyári multisport eseményre induló delegációt a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) koordinálja.

Több számban is éremesélyes magyar sportolók utaznak a nyáron megrendezendő 11. Világjátékokra. A Nemzeti Versenysport Szövetség információi szerint jelenleg 44 versenyző indulása biztosnak mondható, de néhány sportágban még lesz kvalifikációs verseny az előttünk álló időszakban.

A magyar csapat a legutóbbi játékokon, a lengyelországi Wroclawban 14 éremmel zárt. Hasonló eredményekre az egyesült államokbeli Birminghamben is számíthatunk.

A július 7. és 17. között megrendezendő multisport eseményen eddig 11 sportágban szereztek indulási jogot a magyarok. Továbbá, legfrissebb információink szerint a teke sportág hazai versenyzői szintén részt vesznek a bemutató sportágként szereplő teke versenyszámokban.

A sportszakemberek várakozása szerint többek között aerobikos, maratoni kajak-kenus, uszonyosúszó, valamint életmentő érmekre számíthatunk idén, de ott van a karate, amely már bemutatkozott az olimpián, és Birminghamben is összejöhet hasonló magyar siker.

Dr. Mészáros János szerint soha nem látott kihívásokkal is szembe kell nézni mind a szervezőknek, mind a nemzeti csapatokat koordináló szervezeteknek. „Sajnos a pandémia még mindig életünk része, ezenkívül a szomszédságunkban kialakult háborús helyzet kihat az egész világra, és a teljes nemzetközi sportéletre is. Igyekszünk mindent szem előtt tartva meghozni a szükséges döntéseket. Egy biztos: a kijutott sportolók gőzerővel készülnek a Világjátékokra és bízom benne, hogy július első felében bizonyítani is tudnak majd az Egyesült Államokban” – mondta a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke.

Azok a sportágak, amelyekben lesz magyar induló a Világjátékokon: aerobik, ritmikus gimnasztika, íjászat, ju-jitsu, muaythai, maratoni kajak-kenu, élet- és vízimentés, búvárúszás, görkorcsolya, táncsport és karate. Ezenkívül a tekesport is bemutatkozási lehetőséget kap, nem hivatalos sportágként ott lehet a játékokon.

A Világjátékok története 41 éves múltra tekint vissza. Az első játékoknak 1981-ben az amerikai Santa Clara adott otthont. Az olimpiához hasonlóan négy évente rendezik meg, mindig a nyári játékokat követő évben. A 2022-es játékok a világjárvány miatt rendhagyónak számít, hiszen miután az ötkarikás játékok megrendezését egy évvel eltolták, a Világjátékok lebonyolítása is egy évvel később valósul meg.

Más szempontból is rendhagyó lesz a birminghami seregszemle: a játékok szervező bizottsága kitiltotta az orosz és a fehérorosz sportolókat az idei versenyekről. Oroszország 69, míg Fehéroroszország 11 versenyzővel képviseltette volna magát az Alabama állambeli városban. A kitiltás az orosz-ukrán háború miatt lépett életbe.

Forrás: http://.sportbanyaszat.reblog.hu – RSS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .