Rio 2016: Problémák és nehézségek az olimpiarendezésben

Az olimpiarendezéssel kapcsolatos komoly problémákra és nehézségekre figyelmeztetett egy interjúban Francisco Dornelles, az augusztusi ötkarikás játékoknak otthont adó Rio de Janeiro kormányzója.Íme, a csoportok – Velük játszunk az olimpián!

A 81 éves politikus a helyi O Globo című lapban elmondta, hogy továbbra is várják azt a 2,9 milliárd realt (247,1 milliárd forintot) a szövetségi kormánytól, ami az államkasszából hiányzik a rendezéshez. Figyelmeztetett, hogy a jelentős összeg magában foglalja például a rendőrök benzinpénzét, ezért veszélybe kerülhet a járőrök hétvégi munkavégzése.
“Számottevő biztosítás nélkül az emberek hogyan fogják biztonságban érezni magukat? Optimista vagyok a játékokkal kapcsolatban, de a valóságról kell beszélnem. Nagyszerű olimpiát rendezhetünk, ám ha néhány fontos lépést nem teszünk meg, nagy hibát követünk el” – mondta Francisco Dornelles.
A kormányzó számára a metróépítés a másik aggasztó kérdés. A tervek szerint új gyorsvasút szállítja a szurkolókat a legfontosabb versenyhelyszínek és a város nyugati területei között. Az ígéretek szerint tavaly év végén át kellett volna adni, de még mindig nincs kész, mert a befejezéshez szükséges megközelítőleg 1 milliárd real összegű kölcsön továbbra sem érkezett meg a szövetségi kormánytól.
“Biztonság nélkül és metró nélkül komoly nehézségeink lesznek” – nyilatkozta.
Dornelles felhívta a figyelmet az állami egészségügyi rendszer katasztrofális helyzetére, és rabszolgamunkának nevezte, hogy az állami dolgozók bérét halasztva vagy részletekben fizetik ki.
Az augusztus 5-én kezdődő olimpiának otthont adó Brazíliában hónapok óta súlyos belpolitikai válság dúl a Petrobras állami olajvállalat körül kirobbant, kiterjedt korrupciós botrány miatt. Május közepén ráadásul 180 napra felfüggesztették hivatalából az országot 2011 óta irányító Dilma Rousseff elnököt, akit azzal vádolnak, hogy újraválasztása érdekében kozmetikázta az államháztartási mérleget és vesztegetésekből finanszírozták 2010-es és 2014-es elnökválasztási kampányát.

 


Forrás: www.olimpiaijatekok.eu – RSS

Vélemény, hozzászólás?

Comment
Name*
Mail*
Website*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .