Az Eb-gólok korrekordere

A labdarúgó Eb-k legfiatalabb kezdőjátékosaként, harminchárom perccel később pedig a kieséses szakasz legfiatalabb gólszerzőjeként írta nevét a történelemkönyvekbe Renato Sanches a portugál válogatottnak a lengyelek elleni Eb-negyeddöntőjében.

Majer Dániel Először lépett pályára kezdőként, és az első gólját szerezte a válogatottban. Ő az Európa-bajnokságok történetében minden idők legfiatalabb kezdőjátékosa. Az egyenes kieséses szakaszok legfiatalabb gólszerzője. És még a mérkőzés legjobbjának is megválasztották. Valószínűleg pályafutásának eddigi legjobb napján van túl a 18 éves Renato Sanches…

Aki bárhogy teljesít a kontinenstornán ezek után, azzal a tudattal utazhat haza, hogy ősztől a Bayern Münchenben rúgja a bőrt.

A gólt megelőző pillanat Forrás: dnaindia.com

A gólt megelőző pillanat  •  Forrás: dnaindia.com

A müncheniek által májusban 35 millió euróért szerződtetett tini először éppen a magyar válogatott elleni csoportmérkőzésen mutatott valamit abból, amiért a bajorok felfigyeltek rá. A 3-3-ból egy félidőnyi játékkal vette ki a részét, a horvátok elleni nyolcaddöntőben szintén szünet után szállt be, és ugyan az egész csapathoz hasonlóan ő sem nyújtott maradandót, a mindent eldöntő gólt megelőző támadásban aktív szerepe volt. A leendő Bayern-csapattárs, Robert Lewandowski nevével fémjelzett lengyel csapat elleni negyeddöntőben aztán eljött az ő napja.

Csereként nyújtott teljesítményével elérte, hogy Santos mester végre kezdőként számítson a játékára, válogatott karrierje során először. Apró szépséghiba talán, hogy a horvátok ellen vélhetően jogos kiállítást úszott meg, miután rátaposott a földön fekvő Luka Modrićra. Ez azonban mit sem von le a negyeddöntőben mutatott teljesítményéből, ahol már pusztán azzal rekordot döntött, hogy a mérkőzés első percétől kezdve pályán volt.

Azzal pedig a maga 18 évével és 316 napjával a legfiatalabb kezdőjátékossá vált a kontinenstornák történetében.

Sanchessel kapcsolatban a legtöbb külföldi lap azt emelte ki a lengyelek legyőzését követően, hogy 18 évesen abszolút felnőtt a feladathoz, és az Európa-bajnoki negyeddöntő adta nyomáshoz. Valóban elképesztő, hogy kevesebb mint egy, felnőtt futballban eltöltött idénnyel a háta mögött a legnagyobb természetességgel mozgott a Ronaldo- és Nani-féle sztárok oldalán, a Modrić– és Lewandowski-féle sztárok ellen. A lengyelek elleni teljesítményével minden külföldi portál osztályzókönyvében a legjobbak között szerepelt, sok helyen mindössze az élete egyik legjobb teljesítményét nyújtó Pepe kapott nála magasabb értékelést.

Minderre nagyrészt a 33. percben szolgált rá, 1-0-s hátrányban kapta a labdát a jobb oldalon, megindult a kapu felé, Nanihoz passzolt, akinek szemet gyönyörködtető, sarkazós kényszerítője után után ballal kilőtte az alsó sarkot. A lövés enyhén megpattant ugyan az egyik lengyel védőn, a fiatal portugál öröméből ez azonban mit sem vont le.

Ez a találat az Eb-k kieséses szakaszának legfiatalabb gólszerzője címet hozta neki, leszorítva a képzeletbeli dobogó tetejéről a svájci Johan Vonlanthent és az angol Wayne Rooneyt.

A következő fontos momentum szűk két órával később jött el, mikor a tizenegyespárbajban, Cristiano Ronaldót követően állt a labda mögé. Ismét sikerült meghazudtolnia korát, rutinos rókákat megszégyenítő higgadtsággal és önbizalommal lőtt a felső sarokba, hozzásegítve Portugáliát a zsinórban hatodik Eb-elődöntőjéhez.

„A tizenegyesek előtt az edző megkérdezte, hogy ki szeretne lőni. Cristiano volt az első, majd mondtam, hogy én szeretném lőni a másodikat. A mester megbízott bennem, én pedig elég magabiztos voltam, hogy elvállaljam. Csak az járt a fejemben, hogy be fogom lőni. Higgadt voltam és összeszedett, azt tettem, amit mindig szoktam: eldöntöttem, hogy hova fogom lőni, és meg is csináltam” – mondta a mérkőzés után.


Sanches büntetője 1:00-tól látható.

A találkozó legjobbjának választották, ennek ellenére szerényen nyilatkozott. „Örülök a gólomnak, de sokkal fontosabb, hogy jól játszott a válogatott. Az egyéni elismerések csak a csapat sikerével válnak fontossá. Nagyon örülök, hogy a meccs legjobbjának választottak, de a továbbjutás nélkül ez mit sem érne.”

Fernando Santos, a portugál csapat edzője a lefújás után külön kitért fiatal játékosára. „Nem hiszem, hogy a jövőben is ezt a Renato Sanchest látjuk majd a pályán. Még minden szinten fejlődhet, és az én feladatom is, hogy kiteljesedjen a pályán.”

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS


Forrás: www.xlsport.hu – RSS