EURO-2016 – Közel 30 éves átkot kell megtörniük az íreknek a továbbjutáshoz

Az ír labdarúgó-válogatottnak meg kell törnie az Európa-bajnokságokon 28 éve tartó nyeretlenségét ahhoz, hogy kiharcolja a továbbjutást a franciaországi tornán, amelyen az E csoport szerdai utolsó fordulójában Olaszország együttesével csap össze.
ir_valog

Az olaszok már biztosan csoportelsőként mennek tovább a nyolcaddöntőbe, s akár az is előfordulhat, hogy tartalékosan állnak fel az írek ellen. A csoport másik meccsén – szintén szerdán 21 órától – a hárompontos belgák és az egypontos svédek csapnak össze, utóbbiak egy győzelemmel másodikként juthatnak tovább.
Az íreknek tehát mindenképpen nyerniük kell, ami svéd siker esetén akár második helyet is érhet a számukra, amennyiben a gólarányuk jobb lesz a skandinávokénál. Belgiumnak ugyanakkor már egy döntetlen is bőven elég az olaszok mögötti pozíció elfoglalásához, mivel az íreket 3-0-ra verték múlt szombaton.
“Nagy lehetőség számunkra az olaszok elleni meccs, amelyen félretehetjük a belgákkal szemben elveszített találkozó miatt érzett csalódottságunkat, s ha nyerni tudunk, jelentősen megnő az esélyünk a továbbjutásra” – nyilatkozta Martin O’Neill ír szövetségi kapitány, aki segítőjével, Roy Keane-nel együtt később dönt arról, hogy az Achilles-ín sérülés miatt Belgium ellen pihentetett szélsőt, Jonathan Walterst beveti-e a szerdai találkozón.
Írország 1988. június 12-én győzött Eb-n utoljára, akkor az angolokat verte 1-0-ra. Azóta mindössze egy alkalommal jutott ki a válogatott a kontinensviadalra, a 2012-es lengyel-ukrán közös rendezésű tornán azonban három vereséggel búcsúzott a csoportkörben.
“Kiváló bizonyítéka lenne az erőnknek és karakterünknek, ha kilenc ponttal zárnánk a csoportkört, ezért harmadszor is három pontot akarunk szerezni” – biztosította az íreket az olaszok hozzáállásáról Marco Parolo, az azúrkék válogatott középpályása.
A svédeknek a belgák ellen leginkább a támadójátékban kell majd nagyot javulniuk, eddigi két meccsükön ugyanis még nem találták el a kaput, s egyetlen góljukat nem ők, hanem az ír Ciaran Clark szerezte az 1-1-es döntetlennel zárult első csoportmérkőzésen. Hiába van ott a világklasszis Zlatan Ibrahimovic, eddig úgy tűnik, a társak nem tudják kiszolgálni őt, bár a támadó Marcus Berg szerint a statisztikai adatok nem tükrözik hűen a teljesítményüket.
“Az egész csapatnak nagyobb szerepet kell vállalnia a támadásokban, az írek ellen is csak apróságokon múlt, hogy nem tudtunk betalálni” – nyilatkozta a futballista, akivel Erik Hamren szövetségi kapitány is egyetértett.
“Természetesen sokkal boldogabb lennék, ha lőttünk volna már néhány gólt, de igyekeztünk a lehető legjobban játszani. Ha nyerni akarunk Belgium ellen, akkor a támadójátékunkban sokkal többet kell nyújtanunk” – mondta a szakvezető.
Az olaszok és az írek eddig 13-szor csaptak össze, három döntetlen mellett nyolc olasz és két ír siker született. A svédek és a belgák 14 korábbi találkozójából heten a belgák nyertek, öt svéd győzelem mellett két meccs zárult döntetlennel.
E csoport:
szerda:
Olaszország-Írország, Lille 21.00
Svédország-Belgium, Nizza 21.00
A csoport állása: 1. (és továbbjutott) Olaszország 6 pont, 2. Belgium 3, 3. Svédország 1 (1-2), 4. Írország 1 (1-4)

 


Forrás: www.xlsport.hu – RSS