EURO-2016 – Történelmi északír siker az ukránok ellen

Az északír válogatott 2-0-ra legyőzte az ukrán csapatot a C csoport csütörtök délutáni második fordulós mérkőzésén Lyonban a labdarúgó Európa-bajnokságon, ezzel történetének első Eb-sikerét aratta.
északir-ukran2

Eredmény:
C csoport, 2. forduló:
Észak-Írország – Ukrajna 2-0 (0-0)
————————
Lyon, Stade de Lyon, 51 043 néző, v.: Pavel Královec (cseh)
gólszerzők: McAuley (49.), McNair (96.)
sárga lap: Ward (63.), Dallas (84.), J. Evans (95.), illetve Szeleznyov (40.), Szidorcsuk (67.)

Észak-Írország:
—————
McGovern – Hughes, Cathcart, J. Evans, McAuley – Ward (McGinn, 69.), C. Evans (McNair, 92.), Davis, Norwood, Dallas – Washington (Magennis, 81.)

Ukrajna:
——-
Pjatov – Fedeckij, Hacseridi, Rakickij, Sevcsuk – Sztyepanenko, Szidorcsuk (Garmas, 76.), Kovalenko (Zincsenko, 81.) – Jarmolenko, Konopjanka – Szeleznyov (Zozulja, 69.)

II. félidő:
———-
49. perc: Norwood középre ívelt szabadrúgásából McAuley senkitől sem zavartatva fejelt 5 méterről a kapu jobb oldalába (1-0).
96. perc: Dallas lapos lövését Pjatov éppen a néhány perccel korábban beállt McNair elé tolta, aki közelről a hálóba bombázott (2-0).

A első fordulóban vesztes csapatok mérkőzésén az ukránok arra alapozhattak, hogy sokáig jól tartották magukat a világbajnoki címvédő Németországgal szemben, sőt a döntetlenre is volt esélyük a 2-0-ra elvesztett meccsen. A lengyelek ellen 1-0-ra alulmaradt Észak-Írország kapitánya, Michael O’Neill elégedetlenségét jelezte, hogy öt helyen is változtatott csapatán Lyonban.
A szakadó esőben kezdődött meccs első fél órájában nem forogtak veszélyben a kapuk, majd a 33. percben egy szögletet követően Cathcart fejese centiméterekkel kerülte el a felső sarkot. A félidő hátralévő részében az északírek dolgoztak ki több helyzetet.
Az északírek a szünet után is kapu elé ívelésekkel próbálkoztak, az egyikből pedig az őrizetlenül hagyott McAuley szép gólt fejelt. Az 58. percben jégeső miatt félbeszakadt a meccs, Pavel Královec játékvezető azonban néhány perc elteltével visszaengedte a gyepre a csapatokat. Az ukránok a folytatásban még eljutottak néhány helyzetig, de ez kevésnek bizonyult az egyenlítéshez a betömörülő északír védelem ellen, a sorsukat végül a négy perccel korábban beállt McNair pecsételte meg a 96. percben.
A két együttesnek ez volt az ötödik összecsapása egymás ellen, az északírek először győztek két döntetlen és két ukrán diadal után.
Az északírek történetük első Eb-sikerével felzárkóztak a szintén 3 pontos németek és lengyelek mellé, míg a továbbra is pont nélküli ukránok nehéz helyzetből várják az utolsó fordulót.

 


Forrás: www.xlsport.hu – RSS