Tizennyolc éves újonc

A csoportküzdelmek második fordulója is véget ért a labdarúgó Európa-bajnokságon. A magyar válogatott vezeti az F csoportot, bemutatkozott a 18 éves Rashford, a franciák, olaszok és spanyolok továbbjutottak, a fiatalok (már aki) pedig tovább növelik ázsiójukat. Nézzük, hogyan teljesítettek a fordulóban.

Majer Dániel Van, aki – például a 18 éves Marcus Rashford – csak a második körben mutatkozott be a franciaországi kontinenstornán, van, aki kikerült a csapatból, mások pedig ugyanúgy szerepet kaptak, mint az első fordulóban. Újra szemügyre vesszük az 1995. január elseje után született labdarúgók produkcióját.

A második csoportkört a Románia–Svájc találkozó indította az A csoportban. Románia, ahogy azt az Eb előtti sorozatunkban megírtuk, híján van fiataloknak, a Svájc elleni mérkőzésre konkrétan Eb-történelmük legidősebb átlagéletkorú kezdőjével (29 év 305 nap) álltak ki. Svájc – akárcsak az első mérkőzésén – ezúttal sem küldte pályára egyik, az elejétől rendelkezésre álló fiatalját sem a négyből. Petkovic szövetségi kapitány a második félidőben, 1-0-s hátrányban szánta rá magát a csapat legfitalabbja, a 19 éves Breel Embolo becserélésére. A Basel középpályása már nekivetkőzött, mikor Svájc kiegyenlített és úgy tűnt, Embolo mégsem jön, de a 63. percben aztán csak beküldték (az első mérkőzésen a 66. percben lépett pályára). Svájc soha nem lőtt annyiszor kapura Európa-bajnoki találkozón, mint tette ezen a meccsen, Embolo egy blokkolt lövést és egy kapu mellé szálló fejest tudott felmutatni az 1-1-re végződő találkozón. A 91. percben a 21 esztendős Shani Tarashaj debütált az Eb-n a svájciaknál, rövid látogatás után viszont már mehetett is zuhanyozni a csapat többi tagjával együtt.

Martialnak nem ment Fotó: EPA

Martialnak nem ment  •  Fotó: EPA

A csoport másik meccsén, a francia–albán találkozón Didier Deschamps úgy döntött, hogy – ellentétben a torna nyitómérkőzésével – ezúttal mindkét fiatalját, a Manchester Unitedben játszó Anthony Martialt és a Bayern München tehetségét, Kingsley Comant is a kezdőbe teszi. Vélhetően a csapat románok elleni, vártnál haloványabb prudukciója késztette erre a lépésre, s Pogbát és Griezmannt ültette a padra. A fiatalok egyike sem váltotta meg a világot, a Daily Mail mindkettejüket a csapat leggyengébbjei között értékelte. Martial olyannyira rosszul teljesített, hogy a második félidőre már nem is kellett kifutnia, Pogba váltotta a szünetben. Volt néhány jó elfutása a szélen, de többször hibázott az utolsó passzoknál, vagy ő maga választott rossz megoldást. Egyszer ígéretes helyzetben Payet labdájával nem tudott mit kezdeni, miután túl sokat habozott a tizenhatoson belül. Coman sem húzta a mérkőzés végéig, őt a 68. percben kapta le a pályáról Deschamps. A második játékrész elején ígéretes helyzetben kapu mellé fejelt, egyébként jóval a tudása alatt teljesített.

A B csoport küzdelmei az Oroszország–Szlovákia találkozóval folytatódtak. Mindkét csapatban 1-1 fiatalt találunk a keretben, a szlovákoknál Skriniar a második Eb-meccset is a padról nézte végig, az orosz csapatban viszont Alekszandr Golovin ismét kezdett. Sok köszönet most sem volt benne, az oroszok szégyenszemre már a félidőben 2-0-s hátrányban voltak. A 20 éves támadó középpályás csapata egyik leggyengébbje volt, szükségtelen faultok mellett az előre játékhoz nem tudott hozzátenni. Ebben azért Leonyid Szluckij kapitánynak is volt szerepe, mert jóval hátravontabb pozícióban játszatta. A szünetben kettős cserével próbálta felrázni csapatát a mester, és annak Golovin is áldozatául esett.

Örülnek a fiatalok (Alli nyakában Phil Neville-e, Rashford fejjel előre a kupacban) Fotó: Graham Chadwick

Örülnek a fiatalok (Alli nyakában Phil Neville-e, Rashford fejjel előre a kupacban)  •  Fotó: Graham Chadwick

Az Anglia–Wales presztízscsatában főszerepet játszott a háromoroszlánosok győzelmében a kezdőként játszó 20 éves Dele Alli és a mérkőzés 77. percében beálló 18 éves Marcus Rashford. Allit az angol lapok a mérkőzés előtt még inkább féltették heves vérmérséklete miatt, mint az oroszok elleni találkozón, az angol–walesi összecsapások ugyanis nem a legnyugodtabb hangulatban szoktak zajlani. A félelmük ismét alaptalannak bizonyult, Alli végig higgadt maradt, biztos pontja volt csapatának, ugyanakkor a tehetsége alapján talán ennél kicsit többet várt tőle a szigetországi szaksajtó. Rashford az angolok első mérkőzésén nem játszott, így a pályára lépése (a 77. percben) egyben az Eb-debütálása is volt. Mindezt köszönhette annak, hogy az angol csapatnak az oroszok elleni döntetlenje után égető szüksége volt a három pontra, akkor pedig még 1-1-re állt a találkozó. Hodgson a fiatal manchesteri beállítása révén három csatárral kezdett rohamozni. Bejött. A 92. percben Rashford és Alli közreműködésével Daniel Sturridge megnyerte neki a mérkőzést. Rashford a helyezkedésével elmozdította az egyik walesi védőt pozíciójából, Alli pedig köszönte szépen, gólpasszal szolgálta ki a Sturridge-et.

Kovalenko (9-esben) csúszott mászott az északírek ellen, de ez sem volt elég. Fotó: mirror.co.uk

Kovalenko (9-esben) csúszott-mászott az északírek ellen, de ez sem volt elég  •  Fotó: mirror.co.uk

A C csoport második körét az ukrán–északír összecsapás indította, a mérkőzés egyértelmű esélyeseinek a szomszédaink számítottak. A Németország ellen igen haloványan játszó 20 éves Viktor Kovalenko képviselte a fiatalságot, az északírek első találkozóján, a félidőben lecserélt Paddy McNair ezúttal már nem került a kezdőcsapatba. Ukrajna meglepetésre 2-0-s vereséget szenvedett, így értelemszerűen nem lehet  jó teljesítményekről beszélni. Kovalenko legalább megpróbálta a hátára venni a csapatát, a brit Independent szerint ő jelenthette volna a különbséget a két csapat között. Nos, nem jelentette, a 83. percben lecserélték a csapat másik fiataljára, a 19 éves Zincsenkóra. Csodát ő sem tudott tenni, az északírek a ráadásban újra betaláltak, és 2-0-ra nyertek.

A torna eddigi egyik legunalmasabb mérkőzését hozó lengyel–német összecsapáson mindössze az előbbi együttesben korábban kezdőként bizonyító Bartosz Kapustka becserélése adhatott okot az örömre a fiatalok teljesítményét figyelőknek. A krakkói középpályás Blaszczykowszki helyett állt be 10 perccel a vége előtt, sokat azonban nem tudott változtatni.

A D csoport cseh–horvát mérkőzése az Eb egyik legizgalmasabb párharcának bizonyult, a horvátok 2-0-s előnyről buktak el két pontot a nézőtéri rendbontás miatt rövid időre félbeszakadó találkozó utolsó pillanataiban. A mérkőzésre nevezett négy fiatal (mindegyikük horvát) azonban mindezt a kispadról nézte végig.

A csoport másik mérkőzésén a spanyol Hector Bellerín ezúttal sem jutott játéklehetőséghez.

Nagy Ádám Izéand ellen Forrás: english.ahram.org.eg

Nagy Ádám Izland ellen  •  Forrás: english.ahram.org.eg

Az E és az F csoport amúgy sem hemzseg az 1995. január elseje után született ifjú titánoktól, az E jelű kvartettben konkrétan egy ilyen játékost találunk a belga Jason Denayer személyében. Ő az írek elleni mérkőzést is az oldalvonal mellől nézte végig, az F csoportban Izland ellen még bő húsz percet pályán töltő portugál Renato Sanches sem játszott. Izland válogatottjában a 20 esztendős Hjörtür Hermansson már nem fért be a „son”-ok közé (a magyarok ellen az izlandi csapat volt az Eb-k történetében az első, melynek a kezdőjében minden játékos neve ugyanúgy végződött).

Nagy Ádám pedig – örömünkre – szokás szerint alapembere volt csapatának.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS


Forrás: www.xlsport.hu – RSS