A Karcag Cycling csapat célja elvinni a régió hírnevét Európa számos országába

A Karcag Cycling országúti kerékpáros csapat fontosnak tartja a régió hírnevét elvinni Magyarország mellett Európa számos országába, már a megalakulásuk első évében komoly nemzetközi programot állítottak össze – mondta Pisók István szakosztályvezető szerdán Karcagon, a csapat hivatalos bemutatóján.

Pisók István, a Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központban tartott eseményen arról beszélt, hogy Karcag városa teljes mellszélességgel melléjük állt, így született meg a Karcag Cycling. A városnak megvannak a kerékpáros hagyományai, hiszen a Tour de Hongrie útvonala is rendre érinti a települést – emlékeztetett rá.

Az idei, 45. Tour de Hongrie – melyre várhatóan húsz csapat részvételével május 8. és 12. között kerül sor – éppen Karcagról rajtol majd el. A szakosztályvezető hozzátette: 2024-ben már ennek a térségnek is van saját kerékpáros csapata, amelyre nem csak a Nagykunság települései, hanem a Tisza-tó környéke, a térség is felnézhet. Elmondta, hogy számára nem újdonság ez a kihívás, hiszen öt évig irányította a Ferencváros kerékpáros szakosztályát. A kilencvenes évek végén Stubán Ferenccel Közép-és Kelet-Európa egyik legerősebb csapatát működtették.

Stubán Ferenc csapatvezető elmondta: a tervük az volt, hogy egy magyar bejegyzésű országúti kerékpáros csapatot hozzanak létre, amelynek legfőbb célkitűzése, hogy harminc-negyven nemzetközi versenynapot biztosítson a kerekeseknek. A versenyzők példát mutatnak a fiatal nemzedék számára – jegyezte meg.

A szakosztály egyrészt szeretne lehetőséget biztosítani a külföldről hazatérő tapasztalt kerékpárosok számára, másrészt igyekszik fejlődési lehetőséget biztosítani az ifjúsági korosztályból kilépő fiatal bringásoknak. Ehhez viszont olyan körülményeket kell teremteni, amely kellően motiváló az ifjoncok számára – vélekedett. Szólt arról is, hogy a karcagi országúti kerékpáros csapat célja elérni a kontinentális besorolást.

Szepesi Tibor, Karcag polgármestere (Fidesz-KDNP) azt mondta, hogy a Karcagi Sportegyesület nagyon régi, tradicionális egyesület, amely számos szakosztályban foglalkozik utánpótlás-neveléssel. Korábban már volt olyan időszak, amikor része volt a kerékpársport az egyesület életének, aztán ez az egy kissé háttérbe szorult, de az új trendek, mint például a környezettudatos szemléletmód kicsit felerősítette a kerékpár mint közlekedési eszköz használatát, ezzel együtt pedig a kerékpársport népszerűsége is felértékelődött – mutatott rá. Ezt a lehetőséget kihasználva próbálják megismertetni a bringázást, mint versenysportot – mondta.

F. Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a Karcagi Sportegyesület elnöke Karcagot a Nagykunság fővárosának nevezte, amelynek immár van kerékpáros csapata is. Bízik abban, hogy a csapat hosszú távra alakult és hogy a kezdeti év is sok sikert tartogat a számára.

Gilberto Simoni kétszeres Giro d’Italia-győztes, a rendezvény díszvendége, köszöntőjében elmondta: örül, hogy részese lehet a projektnek. Hozzátette: amikor Magyarországra jött, mindig szeretettel várták, sok barátot talált itt. A magyar egy kis kerékpáros nemzet, amely arra törekszik, hogy minél jobb legyen és ez neki nagyon szimpatikus – mondta, megjegyezve: nem az határozza meg a csapatnak a jövőjét, hogy mekkora, hanem hogy milyen akarat van a versenyzőkben és mennyire tudnak csapatként együttműködni. Ez egy nagy ugródeszka lehet – emelte ki. Köszöntője után a csapattagoknak átadott egy-egy róla szóló dedikált könyvet.

A beszédek után bemutatták a szponzorokat, majd a csapat tagjait, akik egyesével bemutatkoztak. A csapat tagja többek között Filutás Viktor, a 2020-as és 2021-es év országúti magyar bajnoka, aki pályaversenyzőként is sikeres, 4000 méteren például magyar csúcstartó. Ő az eddigi pályafutása során szerepelt már olasz, szlovén és lengyel klubokban is. További tagok: Hrenkó Norbert, Kárpáti Bálint, Móré-Gosselin Olivier, Nagy Bendegúz, Oláh Zsombor, Pisók Zalán, Solymosi Márton és Túri Dániel.

Magyar Kerékpáros Szövetség