A lehetetlen lehetséges?

Magyar János többszörös bajnok forma autó versenyző idén egy legyőzhetetlennek tűnő feladatot kapott az FIA Közép Európai Zóna Bajnokságban. Egy kategóriába került egy 2020-as autóval versenyző pilótával. Az őrbottyáni pilóta nem ijedt meg a feladattól és a lehetetlennek tűnő feladat csak motiválja.

Túl van a szezon első két hétvégéjén. Milyen volt ez a négy verseny, amit eddig teljesített 2021-ben?

A szezont a Hungaroringen kezdtük, ami kicsit kaotikusra sikeredett. Az időjárás megbolondította az első tesztet, ahol még hóesésben tettük meg az első métereket. Még sosem vezettem forma autót hóesésben, rosszabb, mint esőben, mert míg az esőt leviszi a menetszél, addig a hó rátapad a sisakra, tehát egyik kezemmel végig a sisakomat törölgettem.

Az időjárást leszámítva milyen újdonságok fogadták a Hungaroringen?

A koronavírus miatt természetesen sokkal szigorúbbak a szabályok, de erre most szükség is van, hiszen a legfontosabb az egészség. De természetesen nem csak ez várt minket. Megváltozott az időmérő rendszere. A két kvalifikáció helyett egyet rendeznek, amin a leggyorsabb kör az első, a második leggyorsabb kör a második futam rajtpozícióját jelenti.

Fotó: Govinda Ullram / Agentur Autosport.at

Hogy éli meg ezt a változást?

Én kicsit sajnálom ezt az új rendszert több okból is. Hogy ha valakinek valami problémája van az időmérőn, akkor mind a két versenyen a rajtrács végéről kell rajtolni. Más részről én nagyon szeretem a kvalifikációkat, így kicsit bánom, hogy mostantól hétvégente csak egyszer lesz erre lehetőségünk.

Mi okozta a legnagyobb meglepetést?

Új autók érkeztek a mezőnybe, azt néztem, hogy talán az én autóm a legidősebb. A legnagyobb meglepetést Paolo Brajnik jelentette, aki egy 2020-as Dallarával áll rajthoz idén, amin már a Forma 1-ből ismert Halo is rajta van.

2020-as autó? Mit szólt ehhez?

Néztük, hogy jól néz ki és tudjuk, hogy gyors is, hiszen az Euroformula Open mezőnyében láthattuk már ezt az autót a Hungaroringen. Egy kategóriába kerültem vele, így idén tuti nem fogunk unatkozni.

Hogy áll így az évhez? Lefutott a szezon?

Én nem gondolnám, hogy lefutott lenne, ez egy technikai sport. Bármikor bármi történhet és még az időjárás is bekavarhat. Sokan kérdezték, hogy így elment-e a kedvem az egésztől, de nem. Engem inkább motivál, hiszen, ha egy ilyen autót legyőzünk az még nagyobb teljesítmény. Engem ösztönöz.

A Hungaroringen az egy időmérő mellett két futamot is rendeztek. Milyen érzésekkel zárta a hétvégét?

Eseménydús futamok voltak. Végül egy kategória második és egy kategória harmadik helyet szereztem, míg a hétvége meglepetéseként kiderült, hogy a magyar bajnokságban is értékelnek, amiben bajnoki éllovasként zártam.

Fotó: Govinda Ullram / Agentur Autosport.at

Mi történt a Hungaroring után?

Azon a hétvégén még úgy volt, hogy a második hétvége, a Red Bull Ringen lemondásra került a koronavírus járvány miatt. Később kiderült, hogy egy másik szervező jóvoltából mégis megrendezik azt a hétvégét, így kicsit roham tempóban de felkészültünk és ott voltunk Ausztriában.

Milyen volt május 21. és 22-e?

Nem volt egyszerű a kijutás. A járvány miatt szigorú szabályok voltak a beutazásra. Pár nappal az ottani lazítás után indultunk, ami talán kicsit megkönnyítette a helyzetet. Rendhagyó módon a szokásosnál rövidebb idő alatt, két nap alatt teljesítettük a komplett hétvégét. Pénteken két szabadedzés, míg szombaton egy időmérő és két futam várt ránk. Ráadásul például a két futam között alig volt egy óránk, így a srácoknak nagyon gyorsan kellett dolgozniuk.

Ausztriában mindig megtréfálhatja az időjárás a mezőnyt, mi történt idén?

Igen, nem volt ez másként idén sem. A szabadedzéseket még napos időben teljesítettük, míg másnap hűvös idő és eső fogadott minket reggel. Az időmérőn a felvezetőkörben egy technikai hiba miatt meghibásodott az autóm. Így a rajtrács végére kényszerültem mind a két futamon.

Mennyire volt eseménydús a két futam?

Nagyon. Én nem is számoltam, de a többiek mondták, hogy a két verseny alatt összesen 28-szor előztem, ami így kimondva elég soknak tűnik. Az első futamon jól kaptam el a rajtot és az első kör végére már 10 pozíciót javítottam. Végül a 17. rajtkockából indulva az abszolút negyedik helyen értem célba, ami a kategóriám második helyét jelentette.

Fotó: Govinda Ullram / Agentur Autosport.at

Mi történt a második futamon?

Mint már említettem azon a versenyen is a rajtrács végére kényszerültem. A rajtnál kiugrottam, ami miatt egy bokszutca-áthajtásos büntetést kaptam, amivel több pozícióval is hátra estem. De nem adtam fel és újra nekivágtam és további öt helyet javítottam, ami végül a kategória harmadik helyére volt elég.

A szektor időket tekintve az előbb említett Paolo Brajnikhoz volt olyan része a pályának, ahol ön volt legközelebb.

Igen. Az első szektort ide-oda adtuk egymásnak. Egyik körben ő, a másikban pedig enyém volt a lila szektor, magyarán az addig futott legjobb idő. Egy ilyen eredmény szerintem ösztönzi az embert.

Négy versennyel a szezon kezdete óta, hogy értékelné az eddig történteket?

A koronavírus járvány miatt sokkal jobban oda kell figyelnünk, hiszen nem akarjuk, hogy bárkinek is baja legyen. Mindenféleképpen szerettük volna végigcsinálni a szezont, amiből két hétvége el is telt. Nem fogunk idén unatkozni, de én örülök neki, hogy van kihívás. Legközelebb egy számunkra még ismeretlen pályán Spa-ban fogok rajthoz állni, ami nem szerepel az FIA Közép Európai Zóna Bajnokságban, de úgy gondolom, hogy ha van lehetőség azon a helyszínen versenyezni, akkor azt nem szabad kihagyni. Addig van még pár hetünk, folytatjuk a felkészülést és meglátjuk.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .