Alonso: Miért nem hagynak minket vezetni?

A Formula–1-es csapatoknak mindössze három nap áll a rendelkezésükre, hogy a szahíri versenypályán kipróbálják a 2024-es idényre szánt konstrukcióikat, kijavítsák az esetleges hibákat, mielőtt a jövő héten élesben, a szezonnyitó Bahreini Nagydíjon bevetésre kerülnének.

A pilótáknak pedig ennél is kevesebb, hiszen a szerdától péntekig tartó kollektív tesztre csak egy autót vihetnek magukkal az istállók, így a versenyzők megosztják egymás között a feladatokat – pontosabban időt. Arra pedig gondolni se mernek ilyenkor, hogy egy-egy autó esetleg bemondja az unalmast.

A régmúlthoz képest, amikor a csapatok tulajdonképpen annyit teszteltek, amennyit akartak, a költségek redukálása érdekében csökkentették le drasztikusan a pusztán a kilométerek és nem a pontok gyűjtésére szolgáló időt. A Formula–1 történetének legrutinosabb pilótája, aki megtapasztalta a régi szép időket, Fernando Alonso (Aston Martin) nehezen viseli a versenyzőkkel szembeni mostoha bánásmódot.

– Nagyon korlátoltak a tesztelési lehetőségeink Bahreinben. Ezt most már kimondhatom, mert egész télen azon gondolkodtam, hogy mennyire igazságtalan velünk szemben, hogy csak másfél napunk van az idényre való felkészülésre. Egyetlen más sportágban sincs ez, azokban pedig főleg nem, amikben ennyi pénz van. Érthetetlen számomra, hogy miért nem töltünk el Bahreinben négy napot – akkor jutna kettő mindkét pilótának. A három egy furcsa szám, nem tudod jól elosztani a két pilóta közt. Valójában azt sem értem, hogy miért nem vethetjük be egyszerre mindkét autót, hiszen a teszt után egyébként is Bahreinben maradunk a jövő heti verseny miatt – vetette fel a kétszeres világbajnok, akinek érvelésébe nehezen lehet belekötni.

Mindhárom szahíri tesztnap 8-kor kezdődik és 17.30-kor ér véget. Előfizetés fejében az F1 TV Prón lehet élőben követni az eseményeket.

Írta a Magyar Hírlap