Az olimpiai részvétel a tét Debrecenben

A magyarok női kézilabda-válogatott csütörtökön 49-11-re legyőzte Nagy-Britanniát, majd pénteken kellemes meglepetésre 28-25-re nyert az esélyesebb svéd együttes ellen, így négy ponttal várja az utolsó fordulót a debreceni tornán.

A matematikai feladat egyszerű, amennyiben az esélyes svédek legyőzik Nagy-Britanniát, mindenképpen kijutnak a párizsi olimpiára. Ha a magyar válogatott győz vagy döntetlent játszik vasárnap este(19.15 óra, M4 Sport) Japán ellen, csoportelsőként jut ki a játékokra. Ha viszont Bíróék kikapnának, akkor három négypontos csapat, a svéd, a magyar és a japán között a gólkülönbség dönthet.

A magyar válogatott négygólos vereséggel még kvótát szerezhet, de ötgólossal már nem. Mert hiába lenne azonos a gólkülönbsége a két csapatnak, japánok több lőtt góllal megelőzhetnék csapatunka, így a svédekkel ők készülhetnének a párizsi olimpiára.

Az ázsiai ellenfél rendkívül veszélyes, gyors, kiszámíthatatlan, roppantul megtervezett kézilabdát játszik, a tavalyi világbajnokságon legyőzte Dániát és nagyon szoros meccset játszott a németekkel, így minden csapat számára komoly feladatot jelent alkalmazkodni a játékához és feltörni ellenállását.

A selejtező csütörtöki nyitányán ez a svédeknek jobbára sikerült, és biztos, nyolc gólos sikert arattak, hasonló lehet a magyar válogatott célja is, amely eddig valamennyi meccsén győzelmet aratott a japánok ellen. Ezek közül is kiemelkedik a 2008. márciusi bukaresti találkozó, amelyen szintén az olimpia volt a tét, és a magyar csapat tíz gólos győzelmet aratott.

A jobbátlövő Klujber Katrin szerint ha kitartanak, és továbbviszik azt a lendületet és önbizalmat, amit a svédek legyőzésével szereztek, Japán ellen sem lehet gond. A svédek ellen kiválóan védő Bíró Blanka arról beszélt, nem kérdés, hogy vasárnap is a győzelem a céljuk: nyerni akarnak, nem számolgatni az utolsó meccsen.

Mérleg a japán válogatott ellen: 18 mérkőzés, 18 győzelem

A legutóbbi három mérkőzés:

2015. augusztus 7., Budapest, Elektromos Sportcsarnok, felkészülési mérkőzés: Magyarország-Japán 34-18 (17-9)

2015. december 11., Herning, vb-csoportmérkőzés: Magyarország-Japán 31-21 (17-11)

2019. március 24., Siófok, felkészülési mérkőzés: Magyarország-Japán 33-21 (12-8)

Az olimpiai selejtezőtorna állása: 1. Magyarország 4 p, 2. Svédország 2 p, 3. Japán 2 p, 4. Nagy-Britannia 0 p. A csoport első két helyezettje jut ki a párizsi olimpiára.

Írta a Magyar Hírlap