Búcsúzott a Liverpool az Európa-ligából

Hiába szerezte meg a vezetést Mohamed Szalah tizenegyesével már a meccs 7. percében a Liverpool az Atalanta elleni Európa-liga negyeddöntőjének visszavágóján, ezt követően igazán szorossá sem tudták tenni a 0-3-as vereséggel nyitott párharcot, és búcsúztak az európai porondtól. Ezzel az EL maradt az egyetlen olyan sorozat, amelyben a 8 és fél év után leköszönő Jürgen Klopp elindult a Liverpool edzőjeként, megnyerni azonban nem tudta azt.

Mivel szerdán a Manchester City és az Arsenal is kiesett a BL-ből, így az angol bajnoki versenyfutás mindhárom résztvevője a Premier League hajrájára koncentrálhat, igaz, az első helyen álló City (73 pont) még az FA-kupában is érdekelt, a második Arsenal és a harmadik Liverpool (71-71 pont) szezonjából már csak a 6 bajnoki forduló van hátra.

A másik angol csapat, a West Ham United is búcsúzott az EL-től. A londoni csapat is hamar vezetést tudott szerezni, a meccs végére azonban kifulladtak. Sokáig úgy tűnt, hogy ha a továbbjutás nem is lesz meg, a Bayer Leverkusen szezonbeli veretlenségét legalább megtörheti a West Ham, ám Frimpong 89. percben szerzett góljával a sorozat folytatását és a továbbjutást is bebiztosított a német bajnoki címet már megszerző Leverkusen számára.

A forduló olasz rangadójánan a már az első meccsen egygólos előnyt szerző AS Roma hazai pályán két gyors góllal nyitott, ezt követően Çelik kiállítása nyújthatott némi reményt a Milan számára, azonban szépíteni is csak a meccs végén, a 85. percben tudtak, így a Roma jutott a négy közé, zsinórban negyedik alkalommal az európai kupákban.

A Marseille az idegenbeli 1-2 után hazai pályán 1-0-ra legyőzte a Benficát, tizenegyesekkel pedig továbbjutott, így az elődöntőben Marseille-Atalanta és Roma-Leverkusen párharcokat rendeznek.

Európa Konferencia Liga

Az EKL-ben továbbjutott, és már a legjobb négy között jár a Fradit is búcsúztató Olimpiakosz. A görögök a nehéz heteket élő Fenerbahçe stadionjában, tizenegyesekkel nyertek. A Lille-Aston Villa meccsen a 2022-es VB-döntő hőse, Emiliano Martínez ismételten főszereplő lett. Az argentin kapust csöppet sem zökkentette ki, hogy a francia közönség minden labdaérintését hangos füttyszóval kísérte, a tizenegyespárbajban kétszer is védett, a mindent eldöntő büntető hárítása után pedig a Lille-tábor felé fordulva ünnepelt.

A világbajnokság aranykesztyűs kapusától egy furcsa szabályról is emlékeztetőt kaptunk. Martínez már a rendes játékidőben is sárga lapot kapott időhúzásért, majd a tizenegyes-párbaj során ismét szankcionálta a játékvezető, ki viszont nem állította, mivel a büntetőrúgások előtt a sárga lapok törlődnek. A döntésen Martínez is látványosan meglepődött.

A másik ágon 180 percnyi gólcsend után a hosszabbításban 2-0-ra győzött és továbbjutott a Fiorentina a Plzennel szemben, a Club Brugge pedig oda-vissza legyőzte a görög PAOK-ot, így Aston Villa-Olimpiakosz és Fiorentina-Club Brugge meccsek lesznek az EKL elődöntőjében.

Az olasz csapatok eredményeivel az is biztossá vált, hogy a Serie A az UEFA-koefficiens rangsor első két helyének valamelyikén végez az idei szezonban, így az olasz bajnokság 5. helyezettje is a Bajnokok Ligája alapszakaszában indulhat jövőre. Sőt, akár hat olasz részvevő is lehet, ha az Atalanta és a Roma egyike úgy nyeri meg az Európa-ligát, hogy nem végez a bajnokság első öt helyén.

Írta a HVG

A Búcsúzott a Liverpool az Európa-ligából bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.