Eb-selejtezők – Több csapat is bebiztosíthatja részvételét szombaton

MH/MTI
2023. november 17. péntek. 12:40

A B csoportban a már biztosan Eb-résztvevő és éllovas franciákra könnyed találkozó vár a pont nélkül sereghajtó és tét nélkül futballozó Gibraltárral szemben. A miniállam nemzeti együttese még gólt sem rúgott a selejtezőben eddig megvívott hat meccsen, és nem valószínű, hogy ez a sorozat Nizzában szakad majd meg a világbajnoki ezüstérmes rivális ellen.

A csoport második, egyenes kijutást érő helyéért a hollandok és a görögök versengenek egymással, a két együttes közül pedig a most második helyet elfoglaló holland van jobb helyzetben. Egymás elleni összevetésben ugyanis Ronald Koeman szövetségi kapitány tanítványai állnak jobban, mivel otthon és idegenben is legyőzték már a görögöket. Így ha a hollandok szombat este Amszterdamban nyernek a már pótselejtezőre sem esélyes írek ellen, biztosan ott lesznek jövőre a németországi kontinensviadalon, a görögök pedig a pótselejtezőben bízhatnak.

A D csoportban a törökök már korábban kiharcolták az Eb-szereplést, és szombaton szabadnaposan lesznek, míg a második helyre a világbajnoki bronzérmes Horvátországnak és Walesnek van még esélye odaérni. Matematikailag még Örményország is elcsípheti a továbbjutást érő pozíciót, ehhez viszont először meg kellene vernie Jerevánban Walest, miközben az lenne a legjobb a számára, ha a horvátok pontokat veszítenének a tét nélkül futballozó, sereghajtó lettek vendégeként. Az utolsó fordulóban ugyanis horvát-örmény összecsapást rendeznek, míg Wales a törököket látja majd vendégül. Ha Örményországnak nem sikerül a bravúr, akkor biztosan nem lesz ott az Eb-n, az ugyanis már biztos, hogy a pótselejtezőn nem vehet részt.

Az I csoportban leginkább az éllovas Svájc, valamint Románia és Izrael van versenyben az egyenes ági Eb-re jutást jelentő első két helyért. Az izraeliek a háborús helyzet miatt Felcsúton fogadják a románokat, és csak győzelemmel maradhatnak versenyben az első kettőbe kerülésért. Románia ugyanakkor pótselejtezőt biztosan nem játszhat, viszont ha legalább egy pontot szerez Izrael „vendégeként”, akkor megváltja a németországi repülőjegyét. Svájc kedvező helyzetben van, szombaton a negyedik helyen álló Koszovót fogadja, és ha nyer, akkor az utolsó forduló eredményeitől függetlenül biztosan ott lesz az Európa-bajnokságon.

Ebben a csoportban rendeznek egy tét nélküli mérkőzést is, melyen Fehéroroszország válogatottja Andorrát látja vendégül az újpesti Szusza Ferenc Stadionban.

Eb-selejtezők, 9. forduló:
B csoport:
Franciaország-Gibraltár, Nizza 20.45
Hollandia-Írország, Amszterdam 20.45
Az állás: 1. (és Eb-résztvevő) Franciaország 18 pont/6 mérkőzés, 2. Hollandia 12/6, 3. Görögország 12/7, 4. Írország 6/7, 5. Gibraltár 0/6
D csoport:
Örményország-Wales, Jereván 15.00
Lettország-Horvátország, Riga 18.00
Az állás: 1. (és Eb-résztvevő) Törökország 16 pont/7 mérkőzés, 2. Wales 10/6, 3. Horvátország 10/6, 4. Örményország 7/6, Lettország 3/7
I csoport:
Fehéroroszország-Andorra, Szusza Ferenc Stadion 18.00
Svájc-Koszovó, Bázel 20.45
Izrael-Románia, Felcsút 20.45
Az állás: 1. Svájc 16 pont (21-9), 2. Románia 16 (13-4), 3. Izrael 12, 4. Koszovó 10, 5. Fehéroroszország 6, 6. Andorra 2

Írta a Magyar Hírlap