Egy pillanat alatt lepleződött le a FIFA őrült és gátlástalan terve

Sokan nem értették, miért hozott a FIFA olyan döntést, amely szerint 2030-ban Spanyolország, Portugália és Marokkó mellett három dél-amerikai ország is rendezhet egy-egy vb-meccset. Azaz Argentína, Uruguay és Paraguay is kapott egy-egy mérkőzést: a három dél-amerikai ország együttesének első csoportmeccsét hazai pályán játszhatja le. Majd azok a csapatok, amelyek Dél-Amerikában kezdik meg a világbajnokságot, visszarepülnek Európába vagy Afrikába és ott folytatják a világbajnokságot.

Ez csak első hallásra tűnt elmebetegségnek (amúgy az), holott semmi másról nem szól az egész mesterterv, mint Szaúd-Arábia helyzetbe hozásáról. A FIFA egy héttel ezelőtti közleményében már volt egy elrejtett mondat, amire nem sokan figyeltek fel.Nevezetesen: miközben a világszövetség kihirdette a 2030-as rendezőket, egy mondattal “meghívta az ázsiai és óceániai térség szövetségeit”, hogy azok pályázzanak a 2034-es vb-rendezésére.

Ez a mondat nem volt más, mint felhívás keringőre. A FIFA ezzel a lépéssel gyakorlatilag “felkérte” a szaúdi szövetséget, hogy pályázzon, s lőn csoda: nem sokkal a 2030-as vb-rendezés bejelentése után meg is érkezett a szaúdiak pályázata.Egyedül akarják megrendezni a vb-t, szó sincs tehát már arról, hogy a görögökkel és az egyiptomiakkal karöltve rendezzenek.A hoppon maradt két ország most verheti a fejét a falba, igaz, arra nem volt reális esély, hogy akár az egyiptomiak, akár a görögök vb-t rendezzenek.

A szaúdiak korábban azzal etették meg a világot, hogy hármasban mennek neki a világbajnokság megrendezésének, de ez csak ócska porhintés volt. Mert néhány hónappal ezelőtt – “váratlanul” – Rijád visszavonta a pályázatot. Minden bizonnyal ők már pontosan tudták, hogy mire készül a FIFA. Arra, hogy a három dél-amerikai országnak gumicsontot szórva egyszerűen a dél-amerikai térséget töröljék a 2034-es pályázók közül.

A hírek szerint az Ausztrál Labdarúgó Szövetség gondolkodik, hogy benyújtsa a pályázatát a 2034-es vb megrendezésére. Ha ezt megteszik, sok pénzt dobnak ki az ablakon, mert a szaúdi pályázattal szemben szinte biztosan esélytelenek lesznek. Pénzzel ugyanis a hatalmas arab államot nem lehet megverni. Szakmailag pedig azért nehéz az ausztrálok helyzete, mert egy nyáron rendezett világbajnokság esetén a déli féltekén éppen a tél közepén kerülne sor az eseményre. (Volt már ilyen, nem is egyszer: 1962-ben, Chilében, 2010-ben Dél-Afrikában játszottak téli körülmények között a csapatok.) Ugyanakkor az sem elhanyagolható szempont, hogy egy esetleges ausztrál rendezés esetén a meccsek egy része közép-európai idő szerint hajnalban vagy kora reggel kerülne megrendezésre, ez pedig üzleti szempontból is aggályos.

Ausztrália és Új-Zéland idén közösen női focivébét rendezett, óriási közönségsiker volt ez a rendezvény, így azzal nem lenne gond, hogy az ausztrálok (akár egyedül is) 48 csapatos vb-t rendezzenek.

De szinte biztos, hogy nem fognak. Mégpedig azért nem, mert már – minő meglepetés – 70 ország fociszövetsége jelezte, hogy támogatja a szaúdiak pályázatát. Óriási, nem? Még senki sem ismeri a szaúdi pályázat részleteit, de 70 ország máris letette a voksát mellette. Mely országok lehetnek ezek? Senki sem tudja. Abban szinte biztosak lehetünk, hogy nem a futballvilág meghatározó szereplői között kell keresni a lelkes támogatókat. (…)

A teljes cikk elolvasásához kattintson IDE. 

Írta a Magyar Hírlap