Előreengedték a kínai futót a pekingi félmaraton célegyenesében, hogy nyerhessen – videó

Szándékosan lelassíthatott a cél előtt két kenyai és egy etióp futó a múlt vasárnapi pekingi félmaratonon, hogy egy kínai versenyző nyerhessen. A történtek miatt vizsgálat indult.

A hajráról készült felvételeken az látható, hogy néhány száz méterrel a cél előtt Robert Keter, Willy Mnangat és Dejene Hailu Bikila visszafogta a tempóját, és az egyikük integetett, hogy He Csie előzze meg őket.

A négy atléta az egész távot egymás közelében futva teljesítette, és a finisbe is így értek be; He egy-két lépés előnyben volt, így ő szakította át a célszalagot.

Runners appear to let Chinese contestant win Beijing half-marathon

Beijing authorities are investigating Sunday’s Beijing’s half-marathon after footage shared online showed three African runners appearing to slow down near the finish line to allow China’s He Jie to overtake them and win. He won in a time of 1:03:44, a second ahead of Ethiopian Dejene Hailu Bikila and Kenyans Robert Keter and Willy Mnangat, who all tied for the second place.

Mnangat később azt nyilatkozta a BBC Sportnak, hogy He iramfutóiként vettek részt a félmaratonon. „Nem azért voltam ott, hogy versenyezzek” – mondta. Közvetlenül a befutó után azonban még arról beszélt a South China Morning Postnak, hogy azért hagyta nyerni a kínait – aki hazájában bajnok a maratoni távon –, mert a barátja.

Mnangat a BBC-nek már azt állította, hogy őt és a két társát, valamint egy negyedik futót, aki nem fejezte be a versenyt, arra szerződtették, hogy diktálja az iramot a kínainak, aki új csúcsot akart felállítani a félmaratoni távon.

Henek végül nem sikerült teljesíteni a célját, 1:03.44-es idővel ért célba, ami 1 perccel és 11 másodperccel volt lassabb a rekordnál. Mnangat, Keter és Bikila holtversenyben a második helyen zárt.

A szervezők megerősítették az AFP-nek, hogy vizsgálat indult a körülmények tisztázására, és azt ígérték, hogy az eredményt nyilvánosságra hozzák.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics) azt közölte, hogy látták a befutóról készült felvételt, és tudomásul vették, hogy az illetékesek vizsgálódnak. Amíg ez zajlik, nincs több mondanivalójuk.

(BBC, The Guardian)

Írta a HVG

A Előreengedték a kínai futót a pekingi félmaraton célegyenesében, hogy nyerhessen – videó bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.