Izraelben is felfigyeltek a magyar utánpótlás válogatottakra

A Budapesten született 19 éves Jakobisvili Antal bemutatkozása a La Ligában jól sikerült a Sevilla elleni bajnoki mérkőzésen. Juanpe sérülése miatt a 30. percben léphetett pályára, s a statisztika szerint háromszor tisztázott, kétszer szerelt, 42 passzából 37 volt sikeres, ráadásul 7 indításából 5 embert talált, és párharcai több mint a felét megnyerte.

A Girona újonca 2012-ben testvérével, a két évvel fiatalabb Áronnal a Baráti Bőrlabda FC csapatában kezdett el focizni, 2014 júliusától az Angyalföldi SI , 2015 szeptemberétől pedig több mint két évig az MTK korosztályos csapatának volt a tagja. Családjával 2017-ben Spanyolországba költözött, ahol a Sant Just-nál folytatta tovább a pályafutását, majd 2021-ben leigazolta a Girona. A katalán klubban kezdetben az U19-es csapatban szerepelt, 2022. szeptember 21-én meghosszabbították a szerződését 2025-ig.

„Három jelentős fordulat volt az eddigi pályafutásomban. Az első, amikor az Angyalföldi SI-ból az MTK-hoz kerültem, ami szerintem akkor a legjobb akadémia volt az országban. Itt már fix poszton, hátvédként kellett játszanom. A második, amikor Spanyolországba költöztünk és teljesen megváltozott az életem. Elkezdtem játszani egy minden szempontból új környezetben, amiben két dolog segített: az új klub légköre, felépítése, működése, ami sokban hasonlított az ASI-hoz, valamint az, hogy az MTK játssza a spanyol focihoz leginkább hasonlító, technikás, labdabirtokláson alapuló játékot. E két dolog miatt azért voltak ismerős elemek és érzések az új helyzetben is. A harmadik pedig a 2022-es szezon, amikor profi szerződést kötöttem a Girona FC-vel és bekerültem az U18-as magyar válogatottba is” – nyilatkozta a 193 centi magas védő, akinek őccse Áron a Barcelona utánpótlás csapatának a kapusa.

A szerdai sikeres bemutatkozása után Jakobisvili a Nemzeti Sportnak elmondta: „Mindenki gratulált, a posztomon szereplő Daley Blind és Eric García is megdicsért. Edzőnk Míchel pedig a csütörtöki edzés előtt viccesen azt mondta, én vagyok az új sztárigazolás. Nagyon jólesnek ezek a visszajelzések. A közösségi médiában is rengetegen üzentek, nem győzök válaszolni a szurkolói levelekre, örülök nekik. A legboldogabb azonban amiatt vagyok, hogy a szüleim a helyszínen látták a bemutatkozásomat, édesanyám a könnyeivel küszködött. Nekik köszönhetem a legtöbbet, hogy valóra vált az álmom, mindent annak rendeltek alá, hogy én profi futballista legyek.”

Jakobisvili Budapesten született zsidó szülők gyermekeként, édesanyja magyar, édesapja Grúziában született, és két évet töltött Izraelben, ami lehetővé tette számára az izraeli állampolgárságot.

A Sport5 izraeli média szerint Izraelben is felfigyeltek a két tehetséges magyar válogatott futballistára: „Mindketten zsidó szülőktől születettek és most eláruljuk, hogy az ő nevükben a közelmúltban felvették a kapcsolatot a labdarúgó-szövetséggel, hogy megvizsgálják annak lehetőségét, hogyan játszhatnának az izraeli válogatottba. A két éve Izraelben élő, izraeli állampolgársággal rendelkező apjuknak van egy zsidó családja, amely nagyon kötődik az országhoz, így a testvérpár is nagy affinitással rendelkezik Izraelhez, és az országot akarják képviselni. Ebben azonban jelentős akadályba ütköznek. Igaz, hogy mindkét szülőjük zsidó, de mivel nem Izraelben születtek, ahhoz, hogy megfeleljenek a FIFA-szabályzatnak, amely öt évre kötelezi őket az országban élni, szükségük van a szövetség segítségére” – írta a Sport5.

Tehát kérdés, hogy a két tehetséges fiatal felnőttként melyik ország válogatottját erősíti majd.

Írta a Magyar Hírlap