Juhász István a sportfavágás nemzeti bajnoka

Izgalmas versenyen Juhász István nyerte a 2018-as STIHL Timbersports Magyar Nemzeti Bajnokságot, amelyet július 14-én rendeztek meg a Hungaroringen. Juhász István győzelmével a hatodik bajnoki címét szerezte meg. A későbbi nemzeti bajnokot a hat versenyszám közül csak Stock saw-ban és Spring boardban tudták megelőzni. Juhász István mögött Bozsó Zoltán és Hamvasi Ferenc szerzett még dobogós helyet. A mezőnyből kiemelkedett a mindössze 16 éves Strúbel Bence, aki édesapját, Strúbel József „Dedit” is megelőzte több versenyszámban. A hazai sportfavágás legjobbjai mellett díszvendégként versenybe szállt Martin Komarek, a csehek kiválósága is.

A bajnoki címért és a világbajnokságra való kvalifikációért folyó küzdelemben tizenhárom versenyző mérte össze erejét három fordulóban, hat versenyszámban. Az első fordulóban Underhand Chop-ban, Stock saw-ban és Standing Block Chop-ban legtöbb pontot elért nyolc sportfavágó jutott tovább a második fordulóba, ahol a Single buck és a Spring board kihívások vártak rájuk. A legjobb hat versenyző kvalifikálta magát a döntőbe, vagyis a harmadik fordulóba, ahol a Hot Saw, mint fő versenyszám várt rájuk. A végső helyezéseket a három fordulóban elért összpontszám határozta meg.

A versenyszámok közül a Spring board hozta a legnagyobb izgalmakat. Strúbel József „Dedi” mindössze három és fél másodperccel maradt el Martin Komarek idejétől, és ezt volt az egyik olyan versenyszám, ahol Juhász István nem az első helyen végzett. A Spring board során a cél egy körülbelül 2,75 méteres törzs csúcsára rögzített, huszonhét centiméter átmérőjű tuskó elvágása. Ezt a technikát eredetileg az észak-amerikai erdei munkások használták ahhoz, hogy az akár méteres magasságú gyökérzet fölé kerüljenek.

Juhász István győzelmével a hatodik bajnoki címét szerezte meg. „Jó érzés látni azt, ahogy fejlődik hazánkban ez a sport. Nagyon örülünk annak is, hogy a Pickup & 4×4 Fesztiválon egy szélesebb közönség is megismerkedhetett a sportfavágás rejtelmeivel. És bár még sokáig szeretném folytatni ezt a sportot, remek érzés nyomon követni a fiatalok megjelenését és fejlődését” – mondta a magyar bajnok.

Ezen kívül mindenképp említést érdemel a 16 éves Strúbel Bence, az extrém sportfavágók legfiatalabbja, aki ezúttal is bizonyította, hogy nem véletlenül tartják a jövő reménységének. A Hot Sawban még kevés gyakorlattal rendelkező Bencét mindössze hét pont választotta el a harmadik helytől, végül ötödik lett. Eredményével kiérdemelte, hogy a 2018. október 18-20. közötti liverpooli STIHL Timbersports világbajnokságon tartalékként képviselje Magyarországot.

Összeállt a magyar sportfavágó vb-csapat is, akik egyénileg és közös edzéseken kezdenek el készülni az októberi, liverpooli világbajnokságra. Helyezésük alapján a nemzetünket Juhász István, Bozsó Zoltán, Hamvasi Ferenc és Strúbel József „Dedi” képviselik majd, Strúbel Bence tartalék lesz.

 

A 2018-as STIHL Timbersports Magyar Nemzeti Bajnokság eredménye:

 1. Juhász István 85 pont
 2. Bozsó Zoltán 63 pont
 3. Hamvasi Ferenc 59 pont
 4. Strúbel József 55 pont
 5. Strúbel Bence 52 pont
 6. Bakó András 49 pont
 7. Pankotai Zoltán 27 pont
 8. Freschli Krisztián 21 pont
 9. Ollé Péter 18 pont
 10. Rittlinger Róbert 14 pont
 11. Bakó Norbert 13 pont
 12. Andráska Zoltán 12 pont
 13. Szép Szabolcs 7 pont

The post Juhász István a sportfavágás nemzeti bajnoka appeared first on xlsport.hu.

Forrás: www.xlsport.hu – RSS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .