Köszöntötték a legjobb magyar ritmikus gimnasztikázókat

Altorjai Sándor, a Magyar Torna Szövetség főtitkára szerint a rendezvény kiváló alkalom volt arra, hogy „egy kicsit megálljanak és ünnepeljenek”.

„Van okunk ugyanis az ünnepségre, hiszen Pigniczki Fanni révén a sportág tavaly kimagasló eredményeket ért el. A pillanatnyi megállás után folytatódik a kemény munka, hiszen hazai rendezésű Európa-bajnokság, illetve olimpia is lesz idén. Sok sikert kívánunk Fanninak, illetve mestereinek, és az egész rg-s közösségnek” – mondta Altorjai Sándor.

Pigniczki – akit a szövetség az év sportolójának választott – augusztusban a valenciai olimpiai kvalifikációs vb-n karikával lett bronzérmes. Ez volt a sportág második magyar vb-érme: Patocska Mária ötven évvel ezelőtt szintén karikával lett harmadik helyezett hármas holtversenyben.

Az eseményen részt vett Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke, Bencze György, az MRGSZ elnöke, valamint Körmendy-Ékes Judit, az MRGSZ társelnöke.

Schmidt Ádám a beszédében „fantasztikus” évként beszélt a 2023-as esztendőről, és kiemelte, hogy a sikerekhez ritmikus gimnasztikában is elengedhetetlen a sportolók mellett az edzők, a szülők, valamint a sportági szakszövetség munkája.

„Az állami sportirányítás az éves támogatás mértékével tudja elismerni, hogy elégedett a szakmaisággal és a munkával. Nos, ez 2023-ban 89 millió forint volt, 2024-ben pedig 135 millió forint, és ezt az összeget pénteken már el is utaltuk. Szeretnénk, ha a ritmikus sportgimnasztika családja érezné azt, hogy mindenben számíthat a sportirányításra” – hangsúlyozta az államtitkár.

Pigniczki Fanni az M1 aktuális csatornának nyilatkozva elmondta, az idei évben a fő célja az olimpián való tökéletes szereplés, mert nagyon szeretne bekerülni az egyéni összetett döntőbe Párizsban.

„Olyan sikeres évem, mint a tavalyi, még soha nem volt, és bár nehéz év lesz az idei, próbálom majd felülmúlni a tavaly elért eredményeket” – mondta a 24. születésnapját jövő hét kedden ünneplő sportoló. Hozzátette, mivel csaknem egy évvel az olimpiai játékok előtt sikerült kvótát szereznie, így edzőivel volt idejük szisztematikusan felépíteni, hogy hogyan és mivel töltse a felkészülési időszakot az olimpiára. Mint mondta, ez biztonságot ad neki és a szakmai stábnak is.

„A gyakorlataim kész vannak, közte három új, ezek mindegyikét az edzőm, Deutsch-Lazsányi Erika készítette. A karika gyakorlatomat megtartottuk, az is közel áll a szívemhez, az újak pedig különböző stílusúak” – mondta Pigniczki, aki a május 22. és 26. között Budapesten sorra kerülő Európa-bajnokságról beszélve kiemelte, „sok pluszt ad” majd a hazai versenyzőknek a magyar közönség buzdítása.

Fábián László az M1-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, „nem mindennapi”, hogy 50 év után sikerült újra Magyarországnak érmet nyernie ritmikus gimnasztika vb-n.

„A magyar sport erejét az mutatja meg, hogy a 35-40 olimpiai sportágból mennyi olyan van, amelyikben – ha csak egy versenyzővel is, de – jelen vagyunk. Most már a ritmikus gimnasztika is ezek között van, főleg azért, mert nagyon tehetségesek az utánpótlás korú sportolók is, ezért úgy gondolom, hogy Los Angelesben is szurkolhatunk majd magyar ritmikus gimnasztikázónak” – jelentette ki a MOB főtitkára.

Írta a Magyar Hírlap