Milák Kristóf, a tékozló úszó

A magyar úszósportban a versenyzői „uralom” Hosszú Katinka riói olimpián nyert három aranyérmével kezdődött, ami után a bajai úszó azt csinált, amit akart. Például elnököt buktatott, és ő határozta meg, milyen számban akar indulni a világversenyeken.

Az ő példáját követi most Milák Kristóf, aki 22 éves korára nyert olimpiát, háromszoros világbajnok s világcsúcstartó. Mindezek után úgy gondolta, hogy cserben hagyva váltótársait, nem indul a júliusi fukuokai világbajnokságon. Akkor arra hivatkozott, fizikálisan és mentálisan sincs olyan állapotban, hogy versenyezzen a világ legjobbjaival.

A szakvezetés tudomásul vette, hogy Milák hosszú szabadságra ment, mert arra számított, hogy kipihenve, mativáltan kezdi el a felkészülést a 2024-es párizsi olimpiára, ahol megvédheti címét 200 méter pillangón.

Mindezek után meglepő volt, hogy edzője, Virth Balázs a múlt héten bejelentette, hogy tanítványa azért nem indul a budapesti világkupaversenyen, mert ígérete ellenére nem edz megfelelően. „Kristóf gyakorlatilag fél éve nem végzett olyan edzésmunkát, amely az élsporthoz szükséges lenne. A féléves kihagyás viszont komoly hátrányt jelent, és nagyjából a decemberi cikluszáró időszakra lehetne jól edzhető állapotba hozni. A huszonnegyedik órában vagyunk, és alapfeltétel az edzések maximális teljesítése. Egy olyan versenyzőről beszélünk, aki mindent megnyert, a legnehezebb feladat neki motivációt találni. Viszont úgy gondolom, most olyan dolgot csinálhat, amiben a legjobb a világon” – nyilatkozta Virth.

A Honvéd úszójának bizonytalan jövőjéről nyilatkozott az M4 Sportnak a Gergely István, a BHSE ügyvezető elnöke is: „Miláknak egyetlen banális problémája van, az, hogy be kell ugrani a vízbe, és edzeni kell. Ezt kell vele megértetni, hogy márpedig az úszás, akármilyen tehetséges is ő, akármilyen adottságai is vannak, csak akkor megy eredményesen, ha beleteszi ezt a munkát. Kristófnak nincs baja senkivel, nincs baja az úszással magával és a versenyzéssel sem, csak a beugrással. Nekem mint olimpiai bajnoknak borzasztó azt végig nézni, hogy van egy ilyen kivételes ember ilyen csodálatos tehetséggel megáldva, és nem veszi természetesnek azt, hogy csak a rengeteg vagy az azon túlmutató munka vezethet olyan sikerekhez, amelyekkel a tehetségét kamatoztatni tudja. Az én feladatom az, hogy benntartsam őt a sportágban, motiváljam őt az edzésekre, és segítsek neki megtalálni azt a Milák Kristófot, aki imád úszni, aki szeret versenyezni, és aki csak a győzelemben tud gondolkozni” – nyilatkozta az elnök, aki kijelentette, hogy a Honvéd nem fog szankciót alkalmazni, mert nem az egyesület feladata.

Wladár Sándor olimpia bajnok, a Magyar Úszó Szövetség elnöke szerint az, hogy „nyolc hónappal az olimpia előtt még mindig azt hallom, hogy keresi az utat és a motivációt, hogy nem látjuk edzésen, nem tudjuk hol van, mély szomorúsággal tölt el. Ő tartozik Magyarországnak annyival, és tisztelje meg önmagát azzal, hogy elvégzi a munkát, hiszen olyan talentum van benne, ami nagyon kevés sportolónak adatott csak meg életében, talán csak Egerszegi Krisztinát tudom mondani. Neki csak le kell úsznia a napi hat-nyolc kilométert, és akkor biztosan feláll Párizsban a dobogó tetejére. Ez egy lehetőség neki, hogy Egerszegi és Darnyi nyomdokaiba lépjen, hiszen sok egyszeres olimpiai bajnok van, de olyan, aki kétszer állt a dobogó tetején, akik ikonok és példaképek a mai napig, na ez lehet ő…”

Az elnök nyilatkozatára reagált Hosszú Katinka: „Úgy gondolom, Kristóf nem tartozik Magyarországnak, a sportvezetés pedig hálás lehet az eddig elért eredményeiért! Felháborító és primitív a kijelentés, hogy egy olimpiai bajnok, világcsúcstartó még tartozna az országnak.”

Ez a vélemény is jól tükrözi az Hosszú-féle felfogást, amely szerint, ha valaki feljut a csúcsra, akkor felelőtlenül azt csinálhat, amit akar, teljesítmény nélkül jogosult például az államtól milliós jövedelemre.

„Egy zsenit nem lehet úgy kezelni, mint egy átlagos embert, de Kristófnak is tudomásul kell vennie, hogy vannak bizonyos keretek, amiken belül kell maradni. És a kettő meg kettő az mindig négy lesz, ez a sportág munka nélkül nem fog menni” – nyilatkozta Sós Csaba szövetség kapitány, aki szerint Milákkal a váltónk is eredményesebb lehetne Párizsban, ezért nem csak a magánügye, hogy milyen állapotban van, hogyan edz.

Ennek a „sztrájknak” persze a legnagyobb vesztese Milák lehet, aki 23 évesen felelőtlenül eltékozolhatja kivételes tehetségét.

Írta a Magyar Hírlap