Női kézilabda Eurokupa: az osztrákok elleni hazai sikerrel zárt a magyar válogatott

MH/ MTI
2024. április 6. szombat. 19:55

Eredmény, 6. (utolsó) forduló:
Magyarország–Ausztria 36–30 (17–13)
———————————-
Győr, 1752 néző, v.: Bocaková, Janosiková (szlovákok)
a magyar gólszerzők: Klujber 9, Győri-Lukács 8, Kuczora 5, Márton 4, Faluvégi, Simon, Papp 2–2, Vámos, Kácsor, Füzi-Tóvizi, Szöllősi-Schatzl 1–1
lövések/gólok: 53/36, illetve 54/30
gólok hétméteresből: 4/4, illetve 5/4
kiállítások: 10, illetve 6 perc

Októberben Schwechaton 34–32-re nyert Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese, amely már biztos másodikként várta az Eurokupa szombati zárónapját. Az Ausztria elleni találkozó volt az utolsó mérkőzés az ötkarikás kvalifikációs torna előtt. A keretből ezúttal Böde-Bíró Blanka és Debreczeni-Klivinyi Kinga maradt ki.

A találkozó előtt a nemzeti csapatban mérföldkövet elért játékosok közül Bordás Rékát (50 meccs) és Márton Grétát (75) köszöntötte a magyar szövetség (MKSZ).

Jól kezdte az összecsapást a – csütörtökön Norvégiában 33–18-as vereséget szenvedő – magyar válogatott: a kapuban Szemerey Zsófia három védéssel indított, öt perc elteltével pedig 3–0 állt az Audi Aréna eredményjelzőjén. A vb-ezüstérmes skandinávok ellen két nappal korábban akadozó, döcögő játékot koncentráltabb, jobb kézilabda váltotta a gyengébb játékerőt képviselő osztrákok ellen. Szemerey bravúrok sorával adott tartást az amúgy is hatékonyabban ténykedő védelemnek, több gyors és könnyű találatot is szerzett a házigazda, amely az első negyedórát követően 10–4-re vezetett. A szünetig jellemzően három-négy gól volt a magyar előny, és bár a vendégek 15–13-ra közelítettek, a pihenő előtti percek ismét a vendéglátóé voltak: négy találat volt a különbség harminc perc elteltével. A magyar válogatott egy híján annyi gólt szerzett az első játékrészben, mint Norvégiában a teljes összecsapáson.

Hektikus másodpercek és rohanás jellemezték a fordulás utáni perceket, szélsőgólokkal a magyar válogatott az addigi legnagyobbra duzzasztotta előnyét (21–13) alig három perc leforgása alatt. A visszalassult iram inkább a vendégeknek kedvezett, kilencgólos lemaradásból (23–14) közelebb is tudtak jönni (25–20) ebben a periódusban, amikor mindkét oldal játékára jellemzőek voltak a hibák. Negyedórával a dudaszó előtt 27–23-ra vezetett Golovin csapata, az utolsó tíz percre fordulva pedig már csak három volt közte (28–25). A hajrában a csereként beállt Janurik Kinga hétméterest védett, a nemzeti csapat pedig hatgólos győzelemmel fejezte be a sorozatot.

Szemerey 14 védéssel, Klujber Katrin kilenc, a csütörtökön is jól játszó Győri-Lukács Viktória nyolc találattal vette ki részét a sikerből.

A Mosonmagyaróváron játszó Ines Ivancok, valamint Nina Neidhart a túloldalon egyformán ötször volt eredményes, az osztrák állampolgárságú Kovács Patrícia egyszer talált be.

Ez volt a két csapat hatvanadik mérkőzése, magyar szempontból két döntetlen és 11 vereség mellett a 47. győzelem született meg.

Az Eurokupában azok a csapatok vettek részt, amelyek nem léptek pályára a decemberi, magyar-osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokság selejtezősorozatában.

A magyar válogatott jövő csütörtökön Kamerunnal, pénteken Svédországgal, vasárnap Japánnal mérkőzik meg az ötkarikás indulási jogért Debrecenben. A torna első két helyezettje szerez kvótát.

A másik szombati mérkőzésen:
Svájc–Norvégia 22–42 (7–21)
Az Eurokupa végeredménye: 1. Norvégia 12 pont, 2. MAGYARORSZÁG 8, 3. Svájc 4, 4. Ausztria 0

Írta a Magyar Hírlap