Sakkolimpia: Gaál Zsóka számára ez lesz az év legfontosabb versenye

MH/MTI
2024. február 5. hétfő. 22:59

Gaál elárulta, nagy élményt jelentett számára, hogy már játszhatott egy partit a világ jelenlegi legjobb sakkozójával, a norvég Magnus Carlsennel, valamint a világválogatott tagjaként szerepelt Kazahsztánban. Legnagyobb sikereként mégis az év végi magyar bajnokságot nevezte meg, amelyen diadalmaskodott a női mezőnyben.

A felnőtt női világranglistán ugyan már legjobb százban van, mégis szerinte ennél fontosabb, hogy napról napra fejlődjön a sakkban és új dolgokat tanuljon meg. Éppen ezért korosztályos versenyen már jó ideje nem indul, mivel a fejlődése miatt fontos számára, hogy erős ellenfelekkel ülhessen asztalhoz.

„Napi hat-nyolc órát sakkozom, ez az életem, imádom csinálni az edzést, a versenyzést, magát a sakkozást” – felelte a napirendjét firtató kérdésre. Papp Gábor és Berkes Ferenc nagymesterekkel készül, akiket nagyon erős játékosnak és edzőnek tart. Kiemelte, hogy Polgár Judit, a sakktörténet legjobb női játékosa sokat segít neki, támogatja az alapítványán keresztül és sakkozni is szoktak, ami óriási motivációt jelent.

Gaál fontosnak tartja, hogy minél többen megismerjék a sportágat és minél több gyerek elkezdjen sakkozni, ezért is szokott szimultánt adni vagy vakon játszani.
„Nagyon fejleszti a logikát, a döntéshozatalt, az iskolában is nagyon sokat segíthet egy gyereknek” – szögezte le a fiatal tehetség.

Írta a Magyar Hírlap