Sárkány brutálisan végzett Rasovszky országos csúcsával

A zárónapon is szárnyalt Sárkány Zalán: 800 gyorson elképesztő tempót ment és öt másodpercet faragott jelenlegi edzőtársa, Rasovszky Kristóf országos rekordjából. Nagyot ment Ugrai Panna is, aki a zárónapon szerzett újabb két elsőségével összesen hét egyéni számban állhatott dobogóra. Virth Balázs csapata is halmozta az aranyakat: a mesteredző „aktív” tanítványai közül szombaton (is) győzött Márton Richárd, Zombori Gábor és Telegdy Ádám.

Virth Balázs és csapata minden megpróbáltatás ellenére szállítja az eredményeket, az utolsó nap például három arany volt a termés. Sőt, azzal, hogy Telegdy Ádám elsőrangú úszással – felesége, a vidáman ugrándozó és telefonjával videózó Kapás Boglárka legnagyobb örömére – megnyerte a 200 hát döntőjét, Virth valamennyi „aktív” tanítványa hozott bajnoki címet ezen az ob-n. Ráadásul három különböző klubnak: Telegdy kőbányásként edz a Duna Arénában, Márton Richárd a Honvédnak gyűjtött értékes érmeket és pontokat, a zárónapon a 200 vegyes mellé hozta a 100 aranyérmét, nem kis fölénnyel. Kapás Boglárka és a 200 után szombaton a 100 vegyest is berántó Zombori Gábor pedig az UTE pozícióját javította az éremtáblán.

Hasonló színvonalú munka folyik Veszprémben is, melynek ékes bizonyítékaként az őszre „betársult” Sárkány Zalán 800 gyorson brutálisan végzett társa, Rasovszky Kristóf tavaly felállított országos csúcsával: az Arizonából erre a félévre hazatért kiválóság öt másodpercet vágott a rekordon s szerezte meg a harmadik aranyérmét a 400 gyors és 400 vegyes megnyerése után. A rajt előtt tíz perccel még 200 háton vitézkedő Betlehem Dávid ezúttal nem tudta akkora csatára késztetni, mint 400-on és 1500-on, úgyhogy neki ezúttal (is) a második hely jutott, igaz, ő is a régi rekordon belül ért a falhoz. Rasovszky Kristóf szintén a 200 hát után vágott neki a távnak, igaz, neki még volt egy eredményhirdetése is, hiszen háton nem kis bravúrral harmadik lett, hogy aztán a dobogóról lekászálódva közölje: „Nekem itt most a bronzok jutnak, és úgy érzem, jön még egy nyolcszázon is.” S lőn, úgyhogy utána mosolyogva mondhatta: „Én szóltam” – miután negyedszer is harmadik lett (400-800-1500 gyors, 200 hát). Aztán még egyszer – de ez egy külön történet (lásd a beszámoló végét).

Hasonló lendülettel jár az elismerés a HÓD Úszó SE kiválóságainak, elsősorban Ugrai Pannának, aki hét egyéni számban végzett dobogón – a zárónapon 100 vegyesen és 100 pillangón is első lett fél órán belül, így a mell kivételével minden százas távon ő nyert (gyors, hát, pillangó, vegyes), és a négy arany mellett két-két ezüsttel és bronzzal zárta az ob-t (plusz még volt egy váltós harmadik helye is). És hogy ne csupán one-woman-show legyen a vásárhelyi, arról Gál Olivér gondoskodott, aki 50 mellen ért elsőként a falhoz.

A hölgyeknél az ötven mellet a távot időtlen idők óta uraló Sztankovics Anna húzta be, 800 gyorson Késely Ajna az utolsó száz méteren gyönyörűen libegett el riválisaitól, 200 háton viszont Molnár Dóra szenzációs finissel, 7 századdal előzte meg Szabó-Feltóthy Esztert.

Nem csupán a víztől nedvesedtek az arcok a férfi 4×200-as gyorsváltó döntője után: hogy a BVSC utcahosszal nyert (egyébként a hölgyek között is), az papírformának számított (s lett meg ezzel Németh Nándor 11. érme ezen az ob-n) – viszont a veszprémi páros, Betlehem Dávid és Rasovszky Kristóf combjaikban a 200 hát-800 gyors kombóval egészen elképesztő részidőket repesztett a táv második felén, s hozta be a váltót a féltávos 7. helyről harmadiknak. Nem véletlenül hajtották csapágyasra magukat: mindenképp azt akarták, hogy másodikként úszó társuk, Kalmár Ákos éremmel zárja pályafutását, merthogy számára ez volt az utolsó fellépés. A bronz összejött, hogy aztán az összes úszó a korábbi junior Európa-bajnok vállát lapogassa, úgyhogy itt azért ki-kicsordultak a könnyek a búcsúzó és a búcsúztatók szeméből is…

Az éremtáblán a BVSC végzett az élen toronymagasan (11 arany, 7 ezüst, 11 bronz), míg a FINA-pontok alapján a legértékesebb időeredményekért járó egyéni különdíjakat Betlehem Dávid (1500 gyors) és Pádár Nikolett (200m gyors) vehette át. A férfiaknál egyébként a 400 és 1500 hajrájára hasonlított ez az összevetés is: ott századok döntöttek, itt pedig Betlehem országos csúcsa egyetlen ponttal ért többet Sárkány Zalán mai rekordjánál.

A 4. nap bajnokai

Férfiak

800m gyors: Sárkány Zalán (Kőbánya SC) 7:34.41 – új országos csúcs

200m hát: Telegdy Ádám (Kőbánya SC) 1:51.66

50m mell: Gál Olivér (HÓD Úszó SE) 27.32

100m pillangó: Márton Richárd (Bp. Honvéd) 50.78

100m vegyes: Zombori Gábor (UTE) 53.96

4x200m gyorsváltó: BVSC-Zugló 7:11.22

(Németh Nándor, Bóna Benedek, Holló Balázs, Kovács Benedek)

Nők

800m gyors: Késely Ajna (BVSC-Zugló) 8:21.16

200m hát: Molnár Dóra (Budafóka SE) 2:05.56

50m mell: Sztankovics Anna (Nyíregyházi Sportcentrum) 30.73

100m pillangó: Ugrai Panna (HÓD Úszó SE) 57.79

100m vegyes: Ugrai Panna (HÓD Úszó SE) 1:00.19

4x200m gyorsváltó: BVSC-Zugló 8:02.80

(Késely Ajna, Békési Eszter, Elekes Tamara, Ilyés Laura)

Nyilatkozatok

Sárkány Zalán, aranyérem, országos csúcs, 800m gyors

„Nagyon készültem erre a bajnokságra és különösen erre a számra, ezt nagyon be akartam húzni. Hogy ezerötszázon is annyira jól ment, az engem is meglepett, annak pedig nagyon örülök, hogy itt még csúcsot is tudtam úszni. Sajnálom, hogy a végére nem lett olyan csata, mint ezerötön, de minden tiszteletem (Betlehem) Dávidé és Rasóé (Rasovszky Kristófé), hiszen ők leúsztak egy kétszáz hátat közvetlenül előtte, én meg nem, úgyhogy ma én voltam a puhány kisfiú Rasó megfogalmazása szerint (nevet). Fantasztikus velük együtt edzeni, nagyon sokat jelent nekem, hogy ott lehetek közöttük.”

Késely Ajna, aranyérem, 800m gyors

„Örülök ennek az időnek, nagyjából hasonlóban reménykedtem. Ebben az úszásban volt lendület, a végén tudtam jönni egy nagyon jó utolsó százat, ez a bajnokság is megerősít abban, hogy nagyon jó úton járunk.”

Márton Richárd, aranyérem, 100m pillangó

„Felszívtam magam erre a százra, előtte vegyesen a táv első felén melegítettem, a második fele már inkább átkötés volt. Pillén 50.5-öt céloztam be, 50.7 sikerült, ez azért annyira nem rossz. Azt érzem, hogy a forma megvan, még a sebességen kell javítani, fordulókon, és akkor egész jól fogok festeni az Európa-bajnokságon.”

Telegdy Ádám, aranyérem, 200m hát

„Nem igazán hangolódtunk rá a rövidpályára, ennek ellenére úgy érzem, most jobban összeállt ez az úszás, mint legutóbb a Világkupán, bár még így is maradt benne, mert egyértelműen érzem, hogy nem úsztam ki magam. A fókusz továbbra is az ötvenes medencén van, ott szeretnék ezen a távon jól menni.”

Molnár Dóra, aranyérem, 200m hát

„Egyáltalán nem készültünk erre a bajnokságra, hétfőn még erősen edzettünk, úgyhogy nagyon örülök, hogy így is sikerült egyéni csúcsot úsznom, és az sem rossz, hogy sikerült nyernem. Azt láttam, hogy egyvonalban vagyok (Szabó-Feltóthy) Eszterrel, boldog vagyok, hogy a hajrá ennyire jól ment.”

Zombori Gábor, aranyérem, 100m vegyes

„Az elég jó, hogy sikerült bemennem 54 alá, ennyit még soha nem úsztam. Nem gondoltam volna, hogy ezt a számot meg tudom nyerni, mert ahogy megyünk lefelé, úgy számít egyre kevésbé, ki mennyire tud vegyesen úszni, azt hittem, ezt az aranyat elviszi valamelyik sprinter. Azaz külön öröm, hogy sikerült a kétszáz mellé ezt is behúzni – sajnos, a triplázás nem sikerült, Sárkány Zalán szépen meglepett minket négyszázon, de hát ilyenek ezek a nyíltvizesek.”

Ugrai Panna, aranyérem, 100m vegyes

„Ez volt az egyetlen nap, amitől kicsit féltem, mert elég rövid időn belül volt a két szám, és azért harminc percen belül két százas távot jól leúszni szép kihívás. Nagyon boldog vagyok, hogy így sikerült a mai nap – picit jobb időkre gondoltam, a vegyes ráadásul fájt is, a pillangó már sokkal jobban sikerült. Elégedett vagyok ezzel a négy nappal, hogy a négy százas távon tudok nyerni, arra valahol számítottam, örülök, hogy ez meglett, a többi éremmel együtt.”

Sztankovics Anna, aranyérem, 50m mell

„Nagyon örülök annak, hogy sikerült győznöm – a száz után nem gondoltam volna, hogy menni fog, mert sehogysem éreztem a ritmust. Örülök, hogy elmúlt napok edzésein végül sikerült megtalálni a megfelelő sebességet, ennek köszönhető, hogy nyerni tudtam.”

Gál Olivér, aranyérem, 50m mell

„Nagyon boldog vagyok, bár azt érzem, hogy be kéne mennem 27 alá, az nagy szintlépés lenne, a százat is magabiztosabban tudnám elkezdeni.”