Sokba kerül a briteknek a királynő

Jack Buckner, a Brit Atlétikai Szövetség (UKA) vezérigazgatója elmondta, hogy az atlétikai Gyémánt Liga idei versenyét a londoni Olimpiai Stadionban hat számjegyű veszteséggel zárták. Pedig a júliusi viadalon telt ház volt (50 ezer néző) a 2012-es londoni játékokra épített stadionban. A The Times szerint a UKA vesztesége félmillió font lett.

„Csalódás, hogy sok pénzt veszítettünk a világ legnagyobb egynapos atlétikai viadalán. Az eredmény bizonyos szempontból kiábrándító, de úgy gondoljuk, hogy van lehetőség javításra, különösen jövőre, az olimpiai évben és azon túl. Ahhoz, hogy a rendezvény sikeres legyen, három dologra van szükség: telt házra, jelentős szponzori támogatásra, valamint a televíziós bevételekre. Az UK Athletics és a BBC közötti szerződés lejárt, és ezt követően nem tudtunk jelentős tévébevételre szert tenni. A televíziós piac megváltozása miatt az olimpiai sportágak számára nagyon nehéz előnyös szerződést kötni” – mondta Buckner az InsidetheGames honlapnak.

Kilencven évvel az első Európa-bajnokság után az Európai Atlétikai Szövetség vilniusi ülésén úgy határozott, hogy bevezeti a pénzdíjazást a jövő évi kontinens-bajnokságon, amelyet Rómában rendeznek meg.

„Nagyon örülök, hogy bejelenthetem, hogy az atlétikai Európa-bajnokságok történetében először osztanak ki teljesítményprémiumokat” – nyilatkozta a bolgár Dobromir Karamanov, az európai szövetség elnöke. „Ez tovább ösztönzi majd Európa legjobb atlétáit, akik jövő nyáron Rómában versenyeznek. Ez a történelmi jelentőségű döntése tovább erősíti azon pozíciónkat, hogy mindig maguk a sportolók legyenek gondolkodásunk központjában.”

Az elnök arról nem beszélt, hogy ezzel a döntéssel ösztönözni akarják az európai atlétákat, hogy induljanak a 2024 június 7-én kezdődő Európa-bajnokságon, amelyet másfél hónappal rendeznek a párizsi olimpia előtt. Ezért lehet, hogy több világklasszis úgy tervezte, hogy kihagyja.

A pénzdíjak összegét még nem hozták nyilvánosságra, de valószínűleg meg sem közelítik majd például a teniszezők jutalmazását. Ugyanis az atlétikai világbajnokságokon 1997 óta fizetnek pénzdíjat, az aranyérmesek hatvanezer dollárt kapnak, ami profi sportágakhoz (tenisz, ökölvívás, NBA, labdarúgás) képest némi túlzással, csak aprópénz. Például a wimbledoni Grand Slam tenisz tornán az idén az első fordulóban kiesők 55 ezer fontot kaptak…

Írta a Magyar Hírlap