Sport: Lehet-e még Milák Kristófnak esélye Párizsban?

A napokban a vizes edzéseket is valószínűleg elkezdi – nyilatkozta csütörtökön klubjának vezetője, Gergely István az olimpiai bajnok úszóról, Milák Kristófról, aki hosszú idő után szilveszterkor jelent meg újra a nyilvánosság előtt. A Budapest Honvéd ügyvezető elnöke hozzátette, hogy az úszó egyelőre szárazföldi edzéseket végez és gyógytornázik, de hogy ott lesz-e a nyári, párizsi olimpián, az „az ő sorsa, az ő döntése, az ő vállalása”.

„A jelenlegi helyzetet látva egyes szakemberek azt mondják, nem valószínű, hogy egy ekkora kihagyás után hét hónap elegendő lesz az eredményes olimpiai szerepléshez, legyen Kristóf bármekkora tehetség.
Szerettük volna megkérdezni Sós Csabát, az úszóválogatott szövetségi kapitányát arról, mit gondol Gergely István nyilatkozatáról, de nem tudtuk elérni telefonon. Ő és Milák jelenlegi edzője, Virth Balázs októberben úgy nyilatkozott, hogy az olimpiai felkészülés szempontjából az úszó a huszonnegyedik órában van, nincs vesztegetni való ideje, és az úszószövetség vezetése is szankciókat helyezett kilátásba még november elejére arra az esetre, ha nem áll újra edzésbe. Azóta azonban ilyesmiről nem hallani.
Az sem mindegy, hogy milyen állapotban van kezdi meg a tréningezést a klasszis, bár erőnléti edzője, Zala György korábbi nyilatkozatából és Gergely István szavaiból Selmeci Attila arra következtet, hogy nem hagyta el magát teljesen.
A magyar felnőtt országos bajnokságot április 9-12. között tartják majd meg, amelyen további kvótákat lehet szerezni (ennek pontos menetéről itt lehet olvasni), azt pedig egy rövid, legfeljebb egy hetes pihenő követi majd, amely után megkezdődik a felkészülés utolsó ciklusa. Ennek csúcspontja az olimpia lesz.

Milák Kristóf korábbi edzője, Selmeci Attila szerint, ha az úszó most tényleg visszatér a medencébe és olyan erőbedobással készül, mint a kihagyás előtt, akkor lehet esélye a párizsi győzelemre.

Az úszóválogatottról szólva Selmeci elmondta: a tagjai már túl vannak az első úgynevezett makrocikluson, 14-15 hetes felkészülési időszakukon, amely a rövidpályás Eb-vel vagy a győri olimpiai kvalifikációs versennyel zárult. A csapat a február közepi világbajnokság előtt Dubajban edzőtáborozik majd, onnan utazik át a verseny helyszínére, Dohába. A vb az úszók többsége számára csak egy állomás lesz az év fő eseménye, az olimpia előtt, és hazatérve újra edzésbe állnak, hogy folytassák a felkészülést a játékokra. (A szövetségi kapitány az egyetlen kivételt jelentő Holló Balázson kívül csak olyanokat nevezett a dohai vb egyéni számaiba, akik már megúszták a párizsi induláshoz szükséges A-szintet. További úszók csak néhány napra utaznak majd ki, Sós ugyanis még lát esélyt a vegyesváltókban az ötkarikás kvótaszerzésre.)
Én a kivételek közé tartozom, tartom magam a korábbi kijelentésemhez: ha most elkezdi és a szükséges intenzitással végzi a munkát, elmegy az edzőtáborba – és ha jól tudom, elutazik –, akkor érzésem szerint sikerülhet jól a felkészülése. Persze az újabb esetleges zavaró körülményeket, egy sérülést, betegséget, pszichés nehezítő tényező kialakulását nem lehet előre látni.”

Sikerült ugyanakkor beszélnünk Selmeci Attilával, a Honvéd úszószakosztályának szakmai vezetőjével, a Magyar Úszószövetség szakmai alelnökével, aki nyolc éven át, a tokiói olimpia végéig irányította Milák felkészülését. A mesteredző azt mondta, ő sem tud többet az úszóról a sajtóban megjelenteknél, nincs konkrét információja arról, hogy milyen állapotban van vagy hogy mikor tér vissza a medencébe, de reméli, hogy a szilveszteri fotó tényleg azt jelenti, hogy újrakezdi az edzést.

Hozzátette ugyanakkor, hogy egy fotó alapján még nem lehet komoly következtetéseket levonni az úszó szándékairól. „Majd, ha egy hónap múlva az edzője azt nyilatkozza, hogy kőkeményen dolgozik, lehetünk optimisták. Mindaddig a kérdőjelek megmaradnak.
Gergelyt azután kérdezték Milákról a Sportrádióban, hogy Schmidt Ádám sportállamtitkár közös fotót osztott meg vele a Facebook-oldalán, amelyen látható a felesége, Kovács Katalin olimpiai bajnok kajakozó is. Érdeklődtünk az államtitkárságnál, hogy a poszt a sportoló vissztérését vetíti-e előre, de homályos választ kaptunk.
Ha nyerni szeretne – márpedig nála sikerorinetáltabb versenyzőt nemigen láttam –, azért mindent meg fog tenni. Ha pedig nem, akkor tudomásul kell venni. Én azonban optimista vagyok, úgy érzem, hogy meg fogja tudni csinálni”
„Kristóf esete ettől teljesen eltér” – folytatta Selmeci Attila, aki emlékeztetett arra, hogy az olimpiai bajnok a tavaly áprilisi országos bajnokság (ob) óta nem versenyzett, kihagyta többek között a fukuokai vb-t és az októberi budapesti világkupa-fordulót is. Az edzőjével eredetileg abban állapodtak meg, hogy szeptember elején visszatér a medencébe, ez azonban mostanáig sem történt meg.

A mesteredző szerint Milák első komoly versenye az áprilisi ob lehet, ahol kiderülhet, hogy hol tart a felkészülésben. „Az akkori idejéből lehet majd sejteni, hogy mire lesz képes az újabb 12-13 hetes ciklus végén. Sok a kérdőjel, de ismerve a képességeit, a fantasztikus adottságait, tudva, hogy milyen önbizalommal versenyzett és mekkora előnnyel vezette a világranglistát… úgy érzem, ha tartja a szavát és nem jön közbe semmi, akkor akár meg is nyerheti a 200 pillangót Párizsban.”

– fűzte hozzá Selmeci Attila.

Írta a HVG

A Sport: Lehet-e még Milák Kristófnak esélye Párizsban? bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.