Sport: Magyar focista lett 2023-ban a világ 9. legjobb góllövője

Varga Barnabás maga mögé utasította Mohamed Salah-t is az IFFHS ranglistáján.

A bajnoki meccsek alapján készített teljes góllövő toplistát itt lehet megnézni.
Ismét Cristiano Ronaldo lett a világ legjobb góllövője 2023-ban az IFFHS, a futball történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet összesítése szerint. A portugál sztár ezúttal 54 góllal az 52-52 gólig jutó Harry Kane-t és Kylian Mbappét megelőzve végzett az élen.
A magyar válogatott 29 éves csatára klubszinten tavaly előbb a Paksban, majd a Ferencvárosban játszott, és összesen 24 bajnoki góllal felkerült a legjobb bajnoki góllövők listájára is. Mindez azért is nagy eredmény, mert Varga a sérülése miatt az év utolsó két hónapjában már nem tudta gyarapítani találatai számát.
Máshogy nézve

Varga Barnabáshoz hasonlóan további 10 játékos büszkélkedhetett tavaly 24 bajnoki góllal, köztük volt az FC Liverpoolt erősítő Mohamed Salah, Szoboszlai Dominik egyiptomi csapattársa és a brazil Grémióban futballozó uruguayi Luis Suárez. Esetükben ugyancsak az határozta meg a végső helyezést, hogy az egyes országos bajnokságai hol állnak az IFFHS erősorrendjében, ez alapján Varga csak a quatari Al Duhailban játszó, kenyai Michael Olungát tudta megelőzni a toplistán.
Kane mögött a Paris Saint-Germain francia világbajnok csatára, Kylian Mbappé és a szaúd-arábiai al-Nasszrnál légióskodó portugál Cristiano Ronaldo végzett a bajnoki góllövők toplistájának második és harmadik helyén, egyformán 34-34 találattal. Közöttük a sorrendet Mbappé javára a nemzeti bajnokságok erőssége döntötte el.
Legeredményesebb magyarként Varga Barnabás is befért a 2023-as góllövők listáján a top10-be. Ő tavaly összesen 39 gólt rúgott bajnoki és válogatott meccseken.
A bajnoki gólokat tekintve egyébként Harry Kane lett a világ legeredményesebb futballistája 2023-ban az IFFHS szerint. Az angol válogatott támadója a múlt évben 38 gólt szerzett, 17-et a Tottenham, majd 21-et a Bayern München színeiben.
Korábban 2013-ban, 2014-ben, 2016-ban, 2017-ben, 2019-ben is Ronaldóé volt ez a cím.

Írta a HVG

A Sport: Magyar focista lett 2023-ban a világ 9. legjobb góllövője bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.