Szumó – Van már női világbajnoka Magyarországnak

Elekes Enikő sporttörténelmi sikere Japánban. A Tokióban zajló szumó-világbajnokságon Elekes a 65 kilogrammos mezőnyben aranyérmes lett. Korábban nem volt női világbajnoka Magyarországnak ebben a sportágban. Buzás Patrik a legerősebb mezőnyben, a 85 kilogrammosok között közel volt az éremhez, végül 5. lett. Ugyancsak ötödikként zárt Baljer Roxána középsúlyban (65-73 kg),  és a Molnár Tamás, Végh Artúr, Pap Arnold, Berregi Balázs alkotta férfi csapat is. Openben Szilágyi Erik indult, ő hetedikként fejezte be a vb-t. Az U18-asok között Gyuricza Marcell a 100 kilós mezőnyben bronzérmesként végzett. Baljer Kitti (60 kg) pedig a hetedik helyet szerezte meg.

Ancsin László, a Magyar Szumó Szakszövetség elnöke szerint Elekes Enikő teljesítménye több szempontból is figyelemre méltó.  „A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia növendéke, kiváló eredményei vannak birkózásban is. Eddig többször bizonyított szumóban is, de azzal, hogy a sportág őshazájában megszerezte Magyarország első női világbajnoki aranyát, beírta nevét a szumó sporttörténelmébe.  Rajta kívül nagyon értékesek a pontszerző helyek” – mondta Ancsin László.

A szumósok következő nagy megmérettetése a Küzdősportok Világjátéka lesz a Szaúd-Arábiai Rijádban, ahol Buzás Patrik és Pap Arnold képviseli a magyar színeket. A játékok október 20-án kezdődnek és a hónap végéig tartanak.