Távlovas szakági hírek

Magyar távlovas a világranglista Top20-ban

2023 legsikeresebb magyar ló-lovas párosa a kombinációs világranglistán 20. helyen Tóth József és Koheilan Regélő. Koheilan Regélő Tóth József saját tenyésztésű 13 éves shagya-arab ménje és a nyílt ló világranglista 25. helyén végzett 2023-ban.

Érdekesség, hogy Regélő élete során hét nemzetközi versenyen indult és csupán csak egyszer nem sikerült befejeznie.

Az idei teljesítménye 3 eredményből tevődik össze:

  • 2023.04.25. Samorin: CEI***160km
  • 2023.09.30. Samorin: CEI***140km
  • 2023.11.25. Arezzo: CEI**120km

Látható, hogy a páros a legmagasabb kategóriákban versenyezve érte el ezt a szép eredményt, amihez szívből gratulálunk és további sok sikert kívánunk Koheilan Regélő csapatának!

 

 

Szösz Csenge és Boróka tizenkilencedik a junior világranglistán

-Junior kombinációs világranglista 19.hely -Junior ló világranglista 20.hely -2023. 04.15. Samorin, CEIY2* 120 km 2.hely -2023. 09. 02. Castelsagrat, Junior Világbajnokság 14.hely

Szösz Csenge és Boróka párosa tökéletes példa arra,  hogy soha nem szabad feladni.

A páros kemény pofonok után tért vissza a pályára 2023-ban. Az évet Samorin-ban kezdték, ahol végig az élen versenyezve második helyen értek célba junior 120km-en. Ezután következett szeptemberben a junior világbajnokság, ahol Csenge és Boróka ismét igazolták rátermettségüket. Okosan és taktikusan versenyezve a fantasztikus 14.helyet szerezték meg. Nem csak a világbajnokságon, hanem az éves nemzetközi  összesítésben is a legjobb magyar junior ló-lovas páros !

Gratulálunk ehhez a fantasztikus teljesítményhez! További sok sikert kívánunk a Szösz Teamnek!

 

 

Szösz Letícia a legtapasztaltabb magyar lovas, ami a sivatagi versenyeket illeti és nevéhez fűződik az első magyar sivatagi győzelem is. Általa nyerhetünk betekintés a kulisszák mögé.

Mióta lovagolsz hivatásként az Emirátusokban?

  1. októberében kezdtem meg az emirátusi pályafutásom, kezdetben csak a privát istállónak lovagoltam, ahol dolgozni kezdtem, majd rövid időn belül az egyik sejk istálló felkért, hogy a női versenyeken vegyek részt velük, aztán ebből az lett, hogy egyedüli lányként minden olyan versenyre beneveztek, ahol a súlyhatár megengedte a szereplésem. Így igazán sűrű szezonokon vagyok túl.

Hány sivatagi versenyen vettél részt saját lóval?

Koheilan Szilajjal háromszor indultam a HH the President of UAE Endurance Cup elnevezésű versenyen, először 2017-ben, sajnos a 160 km utolsó köre előtti állatorvosi kapuban nem felelt meg Szilaj metabolikailag. A következő két évben az első év hibáiból tanulva okosabban versenyeztünk és mindkétszer sikerrel zártunk.

Nevezhetjük ezt kezdőlökésnek?

Az első meghívó előtt is figyeltem az itteni versenyeket, de természetesen az első saját lóval való szereplés adta meg a kezdő löketet és akkor szerettem meg a sivatagi lovaglást. Aztán ahányszor esélyt kaptam néhány nemzeti versenyen próbáltam élni vele. Eleinte nem lovagoltam az élbolyban, nem olyan egyszerű elnyerni a trénerek bizalmát, nem is javaslom, hogy valaki csak úgy belecsöppen és mindjárt ott lovagol a nagyok között. Nagyon sok, néha túl sok szempontnak kell megfelelni. Testileg sem egyszerű ebben a tempóban lovagolni, de ami még fárasztóbb az a mentálisan való helytállás.

Hogy néz ki egy átlagos napod edzések és felkészülés szempontjából?

Reggelente korán kezdünk, de szerencsére az istálló személyzet előkészíti a lovakat, mire megérkezem a jártatógépezésnek vége, kettő vagy három körünk van, attól függően hány ló van edzésben. Mikor három körünk van nagyjából a délelőtt elmegy, aztán délután háromkor kezdünk, mert egy másik három csoport lóval dolgozunk. Amit a lovagláson kívül csinálok, a lovak úsztatásának ellenőrzése, annak érdekében, hogy minden a tréner utasításai szerint menjen. Legtöbbször, ha időm engedi elkísérem a lovakat a klinikára is, szeretek tanulni az állatorvosoktól, sokféle kezelési módszerrel találkoztam ennek köszönhetően, amikről korábban nem is tudtam. Az időm nagy része ezekkel a tevékenységekkel ki van töltve, ehhez még hozzáadódnak a versenyek és a heti egy-két napot kitevő long ride-ok. Ami a személyes felkészülésemet illeti, a beltéri biciklizéssel próbálom a pulzusomat a versenyszituációkra felkészíteni, sokkal jobb kondival lovagolok ezáltal.

Van bármiféle ranglista az araboknál az év végi összesítésnél?

Ha a Yamamah Appot megnyitjuk, folyamatosan frissítve láthatjuk az UAE versenyek ranglistáit, van egy nyitott, amiben férfiak és nők eredményeit is számítják, van egy mi csak a hölgyek eredményeit vetik össze. A különböző versenyhelyszíneken való sikerességet is nézik. A nyitott listán a tavalyi szezonban folyamatosan a tizedik hely körül voltam, a lányok között az utolsó versenyfesztiválig a második helyen álltam, de sajnos az utolsó két versenyem sikertelen volt, így végül negyedikként végeztem. Alwathba village ranglistáján pedig a második legsikeresebb versenyző voltam, Ahmed Alshehhi, és Ebraheim Ali sokszoros győztesek mögött, amiért nagyon hálás vagyok az Alreef Ajban és Ado stablenek.

Hogyan élted meg első magyar győzelmet a sivatagban, ami a Te nevedhez fűződik?

Kitartok az álmaim mellett és a célom, hogy az egyik Alwathba-ban rendezett verseny nyertese legyek, hisz ez az amiért minden nap dolgozom, de úgy érzem ez a Butheebban rendezett 120 km egy lépcsőfok a cél felé. Őszintén szólva nem is gondoltunk a győzelemre, úgy mentünk, hogy ez csak egy minősülés Dragonfly-nak, a februárban rendezendő President kupára. A starttól a saját tempómban lovagoltam, nem nézve, hogy ki van előttünk, illetve mögöttünk. A második és a harmadik kör ugyanígy zajlott, valójában teljesen önmagunkra voltunk hagyva, hiába volt közel 160 induló, a pályán egy lélek sem volt. Dragonfly szuper jól orvosizott, így mindig fogtunk az előttünk lévőkön, aztán az utolsó körön kicsit gyorsabban szerettünk volna menni, viszont pár kilóméter után magam előtt találtam a világbajnok Haleh nevű lovat, ekkor a trénerem jobbnak látta, ha maradunk a másik négy lóval, viszont nehéz volt úgy versenyezni, hogy két lovat tudtak összedolgoztatni az Albarrari istállóból és az M7-nek is kettő lova volt. Az utolsó körön tíz kilométertől fogva folyamatos ellenerő érződött és mindkét istálló azon dolgozott, hogy leszakítson lovakat a célig. A célegyenesben már csak két ló maradt Dragonfly mellett, próbáltam a lovamat fej-fej mellett tartani a többi lóval, éreztem rajta, hogy több van benne, mint a másik lovakban, úgyhogy próbáltam addig halasztani az utolsó hajrát amíg csak lehet. Rengeteg érzelem volt bennem. Nagyon szép élménynek éltem meg ezt a versenyt, azért is mert nem nagyon született magyar lovastól győzelem eddig az Emirátusokban, másrészt az FS egy új versenyistálló, szóval kicsit dobott a hírnevén Dragonfly első helye. Valamint részemről sem jött még ötödiknél jobb helyezés. Ez ad egy kis motivációt nekem is és a csapatnak is.

Melyik eredmény áll a szívedhez a legközelebb?

A privát istállóban napi szinten látom a lovakat, dolgozom velük, a személyzet minden gyenge pillanatába betekintést nyerhetek, sokszor fáradtan, majdnem megtörve, de mindig dolgozunk tovább. Ezért a legboldogabb pillanatok egyike Dahman ötödik helyezése volt számomra. Mindannyian nagyon büszkék voltunk ezen a napon, ekkor Alwathbaban Dahman rekordot döntött az utolsó körön, az elmúlt években nem sok ló volt képes erre az átlagsebességre. Csak tizenöt másodperccel csúsztunk le a dobogóról, tehát amilyen nagy örömöt okozott ez a nap, annyira nehéz is túltenni magam ezen a néhány másodpercen.

 

Magyar Lovassport Szövetség