ÚNP: a példa, amit Európa szeretne követni

Jurmalában gyűltek össze az európai úszó-szövetségek képviselői az első Learn-to-Swim konferenciára. A prezentációk alapján lemérhető: Magyar Úszó Szövetség szakemberei által megálmodott és immár több tízezer óvodás és kisiskolás úszásoktatásáról gondoskodó Úszó Nemzet Program szervezettségével és színvonalával egyértelműen kimagaslik a mezőnyből.

Az úszásoktatásban létező nemzeti programok bemutatását, illetve az úszástudás európai standardjeinek kialakítását célzó, a European Aquatics (LEN) által szervezett konferencián számos igen érdekes és tanulságos előadás hangzott el. Az ugyanakkor elfogódottság nélkül állítható, hogy az Úszó Nemzet Programot számos, a sportágban nagyhatalomnak számító náció képviselői is irigykedéssel figyelik: a kormányzat által támogatott és a MÚSZ által működtetett kezdeményezés az a példa, amelyet az európai szövetségek többsége szívesen követne. Ez derült ki a MÚSZ-delegáció (Wladár Sándor, Török Enikő, Szájer Péter, Birkás Szabolcs) által összeállított prezentációt követő visszajelzésekből – vagy ahogy Wladár Sándor fogalmazott: „Mindez még inkább arra sarkall bennünket, hogy továbbra is maximális figyelemmel és a szervezettség a képzés színvonalát folyamatosan javítva bővítsük a programot.”

Persze, az sem baj, ha van két olyan hipertevékeny nagykövet, mint az ÚNP-t hónapok óta felkaroló, ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina és a négyszeres aranyérmes Darnyi Tamás – mondjuk kontinensünkön nincs is más olyan ország, amelyik egy hasonló párost a program élére tudna állítani…

A ÚNP: a példa, amit Európa szeretne követni bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.