Varga Dénes tizedik világbajnokságán szerepelhet

Félelmetes tettre készülnek Varga Dénesék, amely sem nekik, sem a nagy elődöknek sohasem sikerült. Hiába kilencszeres olimpiai aranyérmes, négyszeres világbajnok Magyarország férfi pólóban, a címvédés vb-n nem jött össze – latolgatta az esélyeket a mandiner.hu.

Férfi válogatottunk eddig egy mérkőzésen ugrott a medencébe az impozáns, csak éppen az ürességtől kongó katari vizes komplexumban: 15-8-as sima győzelem lett a vége az öldöklőnek nem nevezhető összecsapásnak. A tavalyi döntő ötméteres-párbajának hőse, Vogel Soma kettőt most is kivédett, Vámos Márton és Zalánki Gergő pedig 3-3 gólt lőtt. Utóbbinak és Angyal Dánielnek azért lesz csak emlékezetes a „tucatmérkőzés”, mert 150. alkalommal szerepeltek a nemzeti együttesben.

Aztán szerda este (18.30, M4Sport) következik az első nagy erőpróba, a kazahok ellen 33-3-mal hangoló olaszok elleni csoportdöntő. Ha sikerül győzni (döntetlen esetén eldöntik ötméteresekkel), csoportelsőként egyből a negyeddöntőbe kerülünk, a vesztesre már a nyolc közé kerülésért komoly ellenfél – az USA, Szerbia, Montenegró trió harmadik helyezettje – vár. A tét tehát nem kicsi, ráadásul az olaszok még az olimpiai indulási jogért küzdenek.

A 330-szoros válogatott (444 gólos) Varga Dénes számára különleges lehet a világbajnokság, amely a 10-es sapkás ikon 10. vb-je (eddig is magyar csúcstartó volt, a brazil-spanyol Felipe Perrone 12-nél jár). Vámos Mártonnal együtt a sportág első háromszor magyar vb-aranyérmesévé szeretne válni. A pekingi ötkarikás bajnok eddigi éremkollekciója a világbajnokságokon 2-2 arany- és ezüst. A 2013-as barcelonai siker alkalmával egyébként bátyja, Dániel is csak a torna későbbi szakaszában csatlakozott a csapathoz ujjtörése és csodás gyógyulása után. 2019-ben Dénes a csoportkörben szenvedett szintén ujjtörést, a végjátékra visszatért, de nem tudott igazán segíteni a 4. helyen végző együttesen. Ezúttal azonban – ha minden igaz – nem kell olyan súlyos bajt orvosolni, és a kis kihagyás, feltöltődés még jól is jöhet.

A magyar-olasz pólócsatát 18.30-tól rendezik.

Írta a Magyar Hírlap