Az első tajvani

Rendőr nagybácsija tanácsára váltott kiskorában birkózásról ökölvívásra a 19 éves Chen Nien-Chin, most pedig első tajvani női ökölvívóként indulhat az olimpián. Nem elégszik meg a már így is történelmi sikerrel, aranyéremmel szeretné elhagyni Riót.

Majer Dániel Chen Nien-Chin első tajvani női bokszolóként kvalifikált, így indul a riói játékokon. Nagybácsija hatására ismerkedett meg a sportággal, aki szerint a lány testalkata tökéletesen passzol hozzá, legalábbis jobban, mint a birkózáshoz. „Rám nézett, és azt mondta, erős fizikumom van, mi lenne ha kipróbálnám az ökölvívást? – emlékezett vissza az ifjú hölgy. – Így hát egy év birkózás után elkezdtem bokszolni.”

Tajvan első női olimpikon ökölvívója Forrás: aiba.org

Tajvan első női ökölvívó olimpikonja  •  Forrás: aiba.org

Mióta a 75 kg-ban megnyerte a 2013-as junior-világbajnokságot Bulgáriában, félelmetesen nagy tehetségként tartják számon. Mindössze háromévnyi felkészüléssel a háta mögött sikerült megszereznie Tajvan első aranyérmét nemzetközi versenyen, egy évvel később pedig ezüstérmet nyert az ifjúsági olimpián, Nandzsingban.

„Emlékezetes verseny volt, sokat tanultam belőle, és remélem az ott szerzett tapasztalatokat (például, hogy melyek a legjobb technikák a ringben) az olimpián is kamatoztatni tudom. Ezzel együtt nagy lesz a különbség a versenyzők korát és tapasztaltságát, valamint technikai tudását tekintve.”

Májusban kvalifikált a riói játékokra, miután a felnőtt női világbajnokságon legyőzte a marokkói Hadidzsa Mardit Kazahsztánban. Tette nemcsak azért váltott ki hatalmas elismerést, mert első tajvani női bokszolóként jutott el a játékokra, hanem mert az 1996-os atlantai olimpia óta a sportágat egyáltalán nem képviselte senki az országból.

„Nem túl népszerű a boksz a hazámban, kevesen tudnak a sportágról. De a női csapat egyre több versenyen vesz részt, egyre több érmet nyerünk, elkezdtük felkelteni az emberek figyelmét. Mostanra már igazán sok versenyt rendeznek Tajvanon, és a legtöbbet a tévé is közvetíti.”

A boksz tajvani promótálásából is bőséggel kiveszi a részét, 2015-ben hazai földön védte meg junior-világbajnoki címét, mindezt ráadásul az ország történetének első nemzetközi ökölvívótornáján. Wu Ching-kuo, a nemzetközi szövetség elnöke, egyben a NOB tagja szerint Chen riói indulása új fejezetet nyit a tajvani ökölvívás történetében. Az országot a régió kampányközpontjának nevezte, ehhez pedig az olyan feltörekvő tehetségek is hozzájárulnak, mint a szóban forgó leány.

A szorítóban (kékben) Forrás: insidethegames.biz

A szorítóban (kékben)  •  Forrás: insidethegames.biz

„Az olimpia minden sportoló álma, természetesen az enyém is. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy képviselhetem a hazámat, a célom pedig nem is lehet más, mint az aranyérem. Nagyon izgatott vagyok, és a lehető legjobban szeretnék felkészülni a játékokra” – mondta a heti hat napon öt órát edző lány, aki gyakorlatilag folyamatosan a felkészüléssel foglalkozik, a maradék egy napon pedig mérkőzéseket elemez edzőjével.

Arról, hogy mindenki kellően komolyan vegye, már az idei felnőtt-világbajnokságon gondoskodott, miután legyőzte a brazilok végső győzelemre is esélyes reménységét, Andrea Bandeirát. „Ez volt az első felnőttvébém, ő pedig nagyszerű ökölvívó. Az ütésem időzítése remekül működött, a második menettől már magabiztosnak éreztem magam.”

A magabiztossággal vélhetően augusztusban, a riói hatos pavilonban sem lesz gondja, ott rendezik ugyanis az olimpia ökölvívó-küzdelmeit.

Hogy menet közben történelmet írva idáig eljut, vélhetően a nagybácsi sem gondolta volna.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSSForrás: www.olimpiaijatekok.eu – RSS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .