Budapest 2024: Kompakt és kezelhető méretű olimpiát ígért Fürjes Balázs a nemzetközi sajtónak

Kompakt, emberközpontú és kezelhető méretű olimpiát ígért Fürjes Balázs azon a nemzetközi sajtótájékoztatón, melyet a 2024-es magyar pályázat vezetői tartottak kedden Rio de Janeiróban.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 16. Vajda László, a 2024-es budapesti olimpiapályázat operatív bizottságának vezetõje, Mizsér Attila, a Budapest 2024 sportigazgatója, Kovács Ágnes, a Budapest 2024 sportolói bizottságának vezetõje, Fürjes Balázs, a 2024-es budapesti olimpiapályázat kormányzati felelõse, Szász Emese olimpiai bajnok vívó és Bienerth Gusztáv turizmusért felelõs kormánybiztos (b-j) a budapesti olimpiai és paralimpiai pályázatról tartott nemzetközi sajtótájékoztatón a Rio de Janeiró-i Olimpiai Parkban 2016. augusztus 16-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 16.
Vajda László, a 2024-es budapesti olimpiapályázat operatív bizottságának vezetõje, Mizsér Attila, a Budapest 2024 sportigazgatója, Kovács Ágnes, a Budapest 2024 sportolói bizottságának vezetõje, Fürjes Balázs, a 2024-es budapesti olimpiapályázat kormányzati felelõse, Szász Emese olimpiai bajnok vívó és Bienerth Gusztáv turizmusért felelõs kormánybiztos (b-j) a budapesti olimpiai és paralimpiai pályázatról tartott nemzetközi sajtótájékoztatón a Rio de Janeiró-i Olimpiai Parkban 2016. augusztus 16-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az Olimpiai Parkban található sajtóközpont melletti konferenciateremben a Budapest 2024 pályázat elnöke a megjelent mintegy félszáz újságírót azzal köszöntötte, hogy nemzetközi szinten ez az első ilyen találkozó, így egyfajta kezdet, a végállomás pedig jövőre Limában lesz, ahonnan reményei szerint Budapestre vezet majd az út – utalt arra, hogy a perui fővárosban dönt majd a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a 2024-es rendezőről.
Hangsúlyozta, hogy Budapest kiválasztása esetén biztonságos környezet várná a Magyarországra érkezőket, a rendezés pedig megbízható lenne. Hozzátette, hogy Budapest pályázatával szeretnének bátorítani új városokat és új régiókat.
Utalt rá, hogy London, Rio de Janeiro és Tokió mind megapolisz, márpedig a NOB Agenda 2020 programja éppen azért született, hogy közepes méretű városoknak is legyen esélyük a rendezésre.
Kiemelte, hogy a pályázat sikere esetén nemcsak Budapesten, de az egész régióban először lenne olimpia.
Mizsér Attila, a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. sportigazgatója, olimpiai aranyérmes öttusázó arról számolt be, hogy egymáshoz közeli helyszínekre számíthatnának a játékokra érkezők, illetve kiemelte, hogy jó pár sportágat a Duna kötne össze.
“Az egész város egy fantasztikus olimpiai park lenne” – ígérte.
A gazdasági háttérről Bienerth Gusztáv, a pályázat alelnöke, az Olimpiai Védnöki Testület tagja beszélt kiemelve, hogy “Magyarország gazdasága jó formában van”, a költségvetés számára pedig nem jelentene megterhelést a költségek kigazdálkodása a felkészülés hét évében.
Vajda László, aki korábban olimpiák szervezőbizottságában, majd pályázatok előkészítésében tevékenykedett, azt emelte ki, hogy az Agenda 2020 programban megfogalmazottak azzal valósulnának meg, ha Budapestet választaná rendezőnek a NOB.
A sajtótájékoztatóra meghívták

t, a riói játékok első magyar aranyérmesét, aki az olimpia jelentette szenvedélyről beszélt, Kovács Ágnes, a Budapest 2024 sportolói bizottságának elnöke, olimpiai bajnok úszó pedig a rendező kiválasztására utalva hangsúlyozta, egy versenyben – amint azt sportolók igazán tudják – csak a teljesítmény számít.
A félórás sajtótájékoztató második felében a pályázati bizottság kapott kérdést többek között arról, hogy miként kezelné a Magyarországra, illetve a fővárosba látogató tömeget, arról, hogy milyen tapasztalatokkal rendelkezik nagy versenyek rendezését illetően, illetve, hogy nem érzi-e esélytelennek Budapestet Los Angelesszel, Rómával és Párizzsal szemben.
“Budapest nem esélytelen. Büszkék vagyunk arra, hogy részt vehetünk ebben a versenyben és elsők akarunk lenni a célnál” – szögezte le Fürjes Balázs.
Egyúttal megemlítette, hogy jövőre Budapesten, illetve Magyarországon lesz úszó-világbajnokság, cselgáncs-vb, Forma-1-es futam, Air Race, Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál és 500 ezres létszámot kell kezelni az évente sorra kerülő Sziget Fesztiválon.
Fürjes Balázs hangsúlyozta, hogy a NOB jövőre szerinte alacsony kockázatú helyszínt választ, és leszögezte: Budapest ilyen.
Arra a kérdésre, előnyt jelenthet-e a szavazásnál, hogy Magyarország kiemelkedően szerepelt az eddigi olimpiákon, úgy reagált: hiszi, hogy a korábbi eredményekkel nem lehet nyerni, de ezek jó alapot jelentenek.
“Magyarország az egyetlen nemzet a tíz legeredményesebb közül, amely még nem rendezett olimpiát” – emlékeztette rá az újságírókat.

 

Forrás: www.olimpiaijatekok.eu – RSS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .