Paralimpia 2016 – Szerdán rajt Rio de Janeiróban

Az augusztus 21-én véget ért olimpia után szeptember 7. és 18. között a paralimpiának ad otthont Rio de Janeiro. Az ép sportolók versenyéhez hasonlóan a fogyatékkal élők legnagyobb sporteseményét is most először rendezik meg Dél-Amerikában.

A testi fogyatékosok seregszemléjét 1988 előtt “Fáklyás Játékoknak” hívták, és nem volt kötelező az olimpia helyszínén megrendezni. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) megállapodása után 1988-tól nevezik az eseményt paralimpiának, és azóta mindig az olimpia helyszínén bonyolítják le – a téli játékok esetében 1992-től.
A riói lesz a XV. paralimpia. A seregszemlén 165 ország – Oroszországot az államilag irányított doppingolás gyanúja miatt kizárták – több mint 4000 sportolója verseng majd 22 sportágban – a különböző kategóriák miatt 528-szor tartanak majd eredményhirdetést. A parakajak és a triatlon először szerepel majd a programban. A magyar színeket 43-an képviselik.
Az előkészületek messze nem zajlottak zökkenőmentesen, a szervezőbizottság jelentős pénzhiánnyal küzd, részben azért, mert a központi forrásból nem kapta meg a remélt összeget és a 2,4 millió jegynek is csak csekély százalékát értékesítették, részben pedig azért, mert szponzorból is kevesebb érkezett a vártnál. A város lakói közül sokan azt sem tudják, hogy az olimpia után paralimpiát is rendez Rio.
Philip Craven, az IPC elnöke korábban bejelentette, hogy bár csökkentik a költségvetést, a tervek szerint mind a 22 sportágban megrendezik a riói versenyeket. Csökkentik a személyzet és az önkéntesek létszámát, a közlekedésre fordítandó összeget, és bezárnak néhány médiaközpontot is.
Brazília hónapok óta súlyos gazdasági és belpolitikai válsággal küzd, Craven szerint most teljesen mások a körülmények az országban, mint voltak 2009-ben, amikor Rio de Janeiro elnyerte a rendezés jogát.
Ezzel együtt a paralimpiát több mint száz országban közvetítik majd – így Magyarországon is, ahol a közmédia a korábbiaknál nagyságrendekkel nagyobb adásidővel és élőben számol be az eseményekről az M4 Sporton és az M5 csatornán.
A paralimpia szerdai megnyitója magyar idő szerint 22.30 órakor kezdődik.

Rio de Janeiro, 2016. szeptember 2. Tom, a 2016-os Rio de Janeiró-i paralimpiai játékok hivatalos kabalafigurája a paralimpia szobrának leleplezésén 2016. szeptember 2-án. (MTI/EPA/Antonio Lacerda)

Rio de Janeiro, 2016. szeptember 2.
Tom, a 2016-os Rio de Janeiró-i paralimpiai játékok hivatalos kabalafigurája a paralimpia szobrának leleplezésén 2016. szeptember 2-án. (MTI/EPA/Antonio Lacerda)

 

Forrás: www.olimpiaijatekok.eu – RSS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .