Bosszantó bolgár huzavona

SM/MTI
2023. november 13. hétfő. 14:30

Hétfőn délelőtt még úgy nézett ki, hogy minden akadály elhárult a a csütörtöki bolgár-magyar Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés megrendezése elől. Boriszlav Popov, a Bolgár Labdarúgó Szövetség (BFU) ügyvezető igazgatója szerint a plovdivi stadion minden szempontból alkalmas a mérkőzés megrendezésére. A bolgár állami televíziónak adott interjújában a sportvezető szerint az aréna félkész állapotban lévő tetőszerkezetének kivitelezőjétől aznap, másnap és szerdán sem érkezett kifogás, másrészt a létesítménynek az illetékes minisztérium által kiadott használati engedélye van. Ezt nem vonták vissza, ami azt jelenti, hogy a stadion használható, ráadásul bajnoki mérkőzéseket is játszanak benne.

Néhány órával később kiderült, hogy a plovdivi önkormányzat a BFU-nak írt levelében hétfőn megerősítette Kosztadin Dimitrov polgármester pénteki döntését, miszerint keddtől csütörtökig nem bocsátja a szövetség rendelkezésére a stadiont.
Az aréna félkész állapotban lévő tetőszerkezetének kivitelezőjét, a DZZD College nevű céget képviselő Ilijan Filipov szintén hétfőn azt közölte, hogy a megadott határidőre biztosan nem tudják befejezni vagy félbeszakítani a munkálatokat, leszerelni a gépeket és egyéb eszközöket, illetve megfelelő állapotba hozni a létesítményt és környékét.
Egy hete derült ki, hogy a BFU biztonsági okokból megváltoztatta a csütörtöki bolgár-magyar találkozó helyszínét, időpontját – 20.45 helyett 18.00 -, illetve úgy döntött, hogy nem léphetnek be szurkolók a stadionba. Az európai szövetség (UEFA) az idő rövidsége miatt újabb helyszínváltoztatást nem engedélyez, vagyis ha nem lehet Plovdivban lejátszani a meccset, akkor a győzelemért járó három pontot a magyar válogatott kapja, és ezzel kijut a jövő nyári, németországi Európa-bajnokságra.

Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője kérdésünkre elmondta, hogy a magyar válogatott készül a csütörtöki, a továbbjutás szempontjából fontos mérkőzése. A tervek szerint csapatunk szerdán utazik Bulgáriába.

A magyarok 14 ponttal az élen állnak a G csoportban, s a bolgárok elleni pontszerzéssel már kiharcolnák az Eb-induláást. A szerbeknek 13, a montenegróiaknak 8, a litvánoknak 6, a bolgároknak 2 pontjuk van. A szerbek és a litvánok már csak egy meccset játszanak, a magyarok a bolgárok után a montenegróiakkal csapnak össze vasárnap a Puskás Arénában.

Írta a Magyar Hírlap