Legjobban a játékosoknak fáj a bukás a soproni olimpiai selejtezőn

Nemcsak a szurkolók, hanem a magyar játékosok is nehezen tudják feldolgozni, hogy nem éltek az óriási lehetőséggel, amit az Európa-bajnoki ezüstérmes spanyol együttestől kapott csapatunk, a soproni torna utolsó mérkőzésén. A spanyolok ugyanis már olimpiai résztvevőként nagyon kényelmesen kezdtek, csak 27 pontot szereztek, míg Határék 46-ot az első két negyedben. A biztos vezetés azonban nem nyugtatta meg csapatunkat, sőt Studerék egyre többet hibáztak, mert a spanyolok sebességet váltottak, pontosabban dobtak, s végül egyetlen pont különbséggel, 73-72-re nyertek.

Hogyan látták a főszereplők ezt a fájdalmas bukást?

Székely Norbert szövetségi kapitány: „Ott volt a kezünkben a lehetőség, csak meg kellett volna ragadni, de nem tudtuk. A spanyolok kényelmes stílusa átragadt ránk, és rosszul reagáltunk a változtatásaikra. Béklyók voltak a lábakon és kezeken, nem fizikailag fáradtunk el, ez mentális jellegű probléma volt.”
A 15 pontot dobó Határ Bernadett, akinek utolsó győzelmet jelenthető dobása kijött a gyűrűről: „Nagyszünet után a spanyolok beálltak zónavédekezésre, amire nem tudtunk reagálni, ennyi történt. Nagyon ideges vagyok, lehet mondani, hogy megint én hagytam ki az utolsó dobást, de nem szabadott volna ilyen helyzetbe kerülnünk. Egy 22 pontos előnyt nem szabad leadni, nem tudom, mi történt, tanulunk belőle. Mindenesetre ennek most drága ára volt, méghozzá egy olimpiai részvétel.”

Az Euroliga-negyeddöntős török Mersin játékosa, Kiss Virág az M1 aktuális csatornának: „Nem találom a szavakat, egytől egyig euroligás és Európa Kupás játékosaink vannak. De nem akarok senkit hibáztatni, mindenkinek magába kell néznie. Persze ez sem változtat semmit, mert így sem leszünk ott az olimpián. Ez nyilván nem olyan, mint amikor egy csapat nem jut ki az Eb-re, mert négy évet kell várni, hogy újra az olimpiáért küzdhessünk. Én hiszek abban, hogy ez valaminek a kezdete, nem pedig a vége. Megérdemeltük volna, hogy ott legyünk Párizsban. Ott lett volna a helyünk, és innentől már minden ellenfélnek számolnia kell velünk.”

Kiss utolsó véleményének ellentmond, hogy az a válogatott, amely legfontosabb mérkőzés utolsó negyedében csak nyolc pontra képes, annak nincs helye az olimpián. Az elhalasztott lehetőség azért is fájó, mert női csapatunk eddig csak egyszer vehetett részt nyári játékokon, 1980-ban, amikor a bojkott miatt visszalépett Egyesült Államok csapata helyett indulhatott Moszkvában

Írta a Magyar Hírlap