Magyar eredmények a cyclo-cross világbajnokságról

A junior fiúk között 18. helyen célba érő Takács Zsombor eredménye volt a legjobb magyar eredmény a csehországi Táborban rendezett és vasárnap délután zárult terepkerékpáros világbajnokságon.

Azzal, hogy Vas Kata Blanka betegség miatt nem tudott rajthoz állni a felnőtt női mezőnyben, a szombati versenynapon két magyar indulót láthatott a közönség: az U19-es nőknél a korosztályos magyar bajnok Bruchner Regina, az U23-as férfiak mezőnyében pedig a január közepi, debreceni ob-n a felnőttek között bronzérmes Endrédi Máté volt ott. A borús idő és hat fok ellenére nagy számú szurkoló érkezett a Prágától 83 kilométerre található, 34 ezer lakosú Táborba, amely 2001, 2010 és 2015 után negyedszer látta vendégül az őszi-téli szakág világbajnokságát.

Már a hétvége első egyéni számát, a junior női futamot megelőző órákban a terepkerékpárra jellemző fesztiválhangulat uralkodott: mindenfelé zászlókat lobogtatott a szél, lehetett látni holland szurkolókat öltönyben és talpig élénk narancssárgában, míg másoknak kolomp lógott a nyakukban. A pálya több pontján álltak magyar szurkolók, érkeztek például az egész hétvégére Pápáról, kihasználva, hogy a vb Magyarországhoz közeli helyszínen van.

Bruchner kedvező előjelekkel várta a versenyét, mivel az előző két hétvégi világkupán jól szerepelt, Benidormban tizedik, Hoogerheidében hetedik lett. Jól kapta el a rajtot, az első kanyarokban a tizedik pozíció körül haladt, az elmúlt napi esőzés miatt mély sárral azonban nehezen birkózott meg, kicsúszott az első húszból. Bár a háromkörös verseny derekán visszakapaszkodott a 15. helyre, ezt nem tudta megőrizni a technikás, meredek rámpát és palánkokat is magában foglaló pályán, végül a 3 perc 39 másodperces lemaradással a 21. helyen zárt az 53 induló közül. A győzelmet nagy csatában az a Célia Gery szerezte meg, aki pénteken tagja volt a váltóban aranyérmes francia csapatnak.

“Ezek a viszonyok nem feküdtek nekem, ebben a mély sárban nem tudom úgy rúgni a pedált a súlyom miatt, ahogy kell. Amúgy nagyon élvezetes volt a verseny, csak hiányzott a lendületességem a pályából” – értékelt Bruchner az MTI-nek. Kitért rá: a sárban mindenki lassabb volt, mintha száraz lett volna, így meglátása szerint nem volt nagyon technikás a verseny.

Endrédi az 57 fős mezőny hetedik sorából kezdte meg az U23-as korosztály ötkörös viadalát, szerencséjére kikerülte azt a tömegbukást, amely a résztvevők mintegy felét érintette. Így gyorsan az első húszba ugrott előre, helyét azonban nem tudta sokáig megtartani és visszacsúszott a mezőny végére, így 8:22 perces hátránnyal 46. lett.

“Meg is lepődtem a bukás után, hogy annyira előre kerültem, éreztem is, hogy nem vagyok annyira megfelelő helyen, mivel nagyon erős versenyzőkkel mentem, akik folyamatosan előztek meg. Így is nagyon elégedett vagyok, szerintem ez volt a legjobb versenyem az idényben” – fogalmazott Endrédi, aki kiemelte: tapadós volt a sár, sokszor kellett kerékpárt cserélnie, így eléggé technikás volt számára a vb. Az aranyérem a magabiztos fölénnyel diadalmaskodó holland Tibor del Grosso nyakába került.

Az elmúlt hetekben kiváló formát mutató, előzetesen éremesélyesnek tartott Vas távollétében szinte borítékolható volt a felnőtt nőknél a tarolás a szakági nagyhatalom Hollandia kerekeseitől a szombati nap fő számában, a felnőtt nők versenyében: az elmúlt négy kiírásban négy különböző németalföldi bringás diadalmaskodott, ráadásul háromszor is színtiszta holland dobogóval zárult a versengés. Erre ezúttal is jó esély mutatkozott, hiszen a korábbi világbajnokok közül ott volt a rajtnál Ceylin del Carmen Alvarado (2020), Lucinda Brand (2021) és a címvédő Fem van Empel, valamint a tavalyi ezüstérmes Puck Pieterse.

A rajtot követően hat holland tekert az első hat helyen, közülük négyen ki is tartottak az elejében. Az viszont már nagyon korán eldőlt, hogy a címvédést senki nem akadályozza meg: a négykörös viadalon Van Empel rajt-cél győzelmet aratott. Mögötte a második helyért zajlott harc, a sokáig együtt haladó két honfitárs közül az elmúlt esztendőhöz képest helyet cserélve Brand lett a második, míg Pieterse a harmadik.

Vasárnap délelőtt került sor az ifik versenyére, méghozzá négy magyar bringás részvételével. Közülük legjobban a korosztályos magyar bajnok Takács Zsombor szerepelt, aki 18. helyen ért be három és fél perces hátránnyal, a magyar küldöttség legelőkelőbb eredményét szállítva. Vas Barnabás a 27. lett négy és fél perchez közeli lemaradással, míg Kiss Benedek a 70. helyen zárt egy kör hátránnyal. Zsembery Boldizsár nem fejezte be a viadalt. A szivárványszínű trikót az olasz Stefano Viezzi érdemelte ki. Az U23-as női versenyben brit Zoe Bäckstedt nyakába került az aranyérem.A vb-t záró felnőtt férfi megmérettetésben a cseh ATT Investmentsben tekerő magyar bajnok, Dina Márton jól birkózott a sárral, a negyvenedik hely körül tekert, végül a 38. pozícióban, egy kör lemaradással fejezte be a hatkörös megmérettetést.

Az idénybeli korábbi 13 versenyéből 12-t megnyerő címvédő, a holland Mathieu Van der Poel kilőtt a rajtnál és már a pálya első, technikás részén elszakadt a mezőnytől. Innentől az egész távot saját tempóban, senkitől sem zavartatva tekerte végig az országúti világbajnok, győzelme pillanatában a célvonalon leszállva a kerékpárjára mutatott. Van der Poel hatodik szivárványszínű trikóját érdemelte ki cyclocrossban a felnőttek között, ezzel egy sikerre megközelítette a hét vb-aranyával csúcstartó belga Erik De Vlaemincket.

A Dina mellől rajtoló Zdenek Stybar pályafutása utolsó versenyét teljesítette: a hazai közönség előtt búcsúzó 38 esztendős kerékpáros nyert szakaszt a Tour de France-on és a Vuelta a Espanán, terepkerékpárban háromszor volt világbajnok, először 2010-ben épp Táborban diadalmaskodott. A közönség ünneplése mellett 31. hellyel zárta karrierjét.

EREDMÉNY

Magyar Kerékpáros Szövetség