Márton Richárd 24 évesen végre magyar bajnok (is)

Néha a jó dolgokra várni kell – Márton Richárd 24 évesen nyerte meg élete első felnőttbajnoki címét, tizenöt hónappal azután, hogy Európa-bajnoki aranyat és ezüstöt szerzett Rómában. Nagyot ment Sárkány Zalán, akinek ezúttal sikerült leheletnyivel megelőznie Betlehem Dávidot 400 gyorson, a hölgyeknél Pádár Nikolett nyert, megdöntve Kapás Boglárka 2010 óta érintetlen ifjúsági rekordját.

Márton Richárd nem igazán hagyja zavartatni magát a Virth-csapat máskor zavartalan alkotói légkörét az elmúlt hetekben némiképp mérgező Milák-saga által. Ha már „megörökölte” a négyes pályát 200 pillangón, esélyeshez méltón be is húzta az aranyérmet – 24 évesen először léphetett a dobogó legmagasabb fokára egy országos bajnokságon, vagy ahogy mondta a szokásos, letörölhetetlen vigyorral az arcán: „Előbb voltam Európa-bajnok, mint felnőtt magyar bajnok.”

Sajnos, a Virth-együttes pillangókirálynője, Kapás Boglárka nem kísérelhette meg a női aranyérem megszerzését, miután belázasodott – Sebestyén Dalma így némiképp magányosan érkezett elsőként a célba, utóbb mondta is, sajnálja, hogy kényszerű okokból elmaradt a csata.

Száz háton a pécsiek óriása, Jászó Ádám szenzációs ütközetben győzött a BVSC duójával szemben – a három érmes 18 századon belül zúdult el a falhoz, Jászó nyúlt be jobban, Németh Nándor pedig némi meglepetésre leheletnyivel előbb érkezett, mint Kovács Benedek. Avagy Nándi az 50 után itt is jelezte: komolyan gondolta a „belekontárkodást” – aztán perceken belül 50 gyorson is rajtkőre állt, és itt is ezüstérmes lett. Szabó Szebasztián favorithoz méltó módon, biztosan győzött.

Négyszázon ismét Betlehem Dávid és Sárkány Zalán párviadala zajlott – az 1500 bajnoka megint kőkeményen pörgött az utolsó hosszon, újdonsült edzőtársa azonban ezúttal kárpótolta magát a szerdai, hajszállal elvesztett elsőségért, és 13 századdal nyert. Igaz, az országos rekord ezúttal nem forgott veszélyben: Bernek Péter 3:34-e anno rövidpályás világbajnoki aranyat ért, annak megdöntéséhez azért még kell egy komolyabb sebességfokozat. (Az ismét bronzérmes Rasovszky Kristóf egyébként kedélyesen közölte, puhányak a fiatalok, mert ellentétben vele, aki negyedik lett száz háton, ők csak erre a számra koncentráltak…)

A hölgyeknél a házigazdák nagy esélyese, Senánszky Petra folytatta „országlását” 50 gyorson. Igaz, Ugrai Panna komolyan szorongatta, ami azért tűnt bravúrosnak, mert a vásárhelyi percekkel korábban húzta be a száz ház aranyérmét; végül 0.08-cal a debreceni villámsellő mögött ért célba.

Négyszáz gyorson a fiúkéhoz hasonló, nagyszerű párosverseny zajlott Pádár Nikolett és Késely Ajna között, 350-nél még szinte együtt fordultak, a szegediek junior Európa-bajnoka azonban szédületes utolsó ötvenet ment, így végül másodperces előnnyel diadalmaskodott. Ráadásként új évjáratos rekordot ment Niki, Kapás Boglárka 2010 óta „száradó” ificsúcsát javította meg, ami azért jelent valamit (akárcsak a fiúknál, a felnőttrekord itt is odébb van – 4.5 másodperccel –, merthogy azzal meg Bogi lett Európa-bajnok 2017-ben).

A napzáró vegyesváltókban nem született meglepetés: a férfiaknál a BVSC győzött (így Németh Nándor éremkollekciója már hét darabot számlál, 3-2-2-es megoszlásban), míg a hölgyeknél a Vasas kvartettjét nem lehetett megszorítani.

A második nap bajnokai

Férfiak

50m gyors: Szabó Szebasztián (Győri Úszó SE) 21.55

400m gyors: Sárkány Zalán (Kőbánya SC) 3:40.31

100m hát: Jászó Ádám (Pécsi Nonprofit) 51.60

200m pillangó: Márton Richárd (Bp. Honvéd) 1:53.42

4x100m vegyesváltó: BVSC-Zugló 3:35.08

(Kovács Benedek, Egri-Martin Marcos, Bagi Zoltán, Németh Nándor)

Nők

50m gyors: Senánszky Petra (Debreceni Sportcentrum) 24.82

400m gyors: Pádár Nikolett (Szegedi ÚE) 4:02.66

100m hát: Ugrai Panna (Hód Úszó SE) 58.67

200m pillangó: Sebestyén Dalma (Győri Úszó SE) 2:07.62

4x100m vegyesváltó: Vasas SC 4:03.43

(Szabó-Feltóthy Eszter, Olajos Dorottya, Szokol Szonja, Gyurinovics Lili)

Nyilatkozatok

Márton Richárd, aranyérem, 200m pillangó

„Tessék, huszonnégy évesen megnyertem életem első egyéni felnőttbajnoki aranyérmét. Előbb voltam Európa-bajnok, mint magyar bajnok… Ez volt a negyedik egyéni számom, azaz nem vagyok annyira friss, még jön a négyszáz is, úgyhogy picit tartalékoltam is. Amúgy nem volt rossz a négyesen úszni, tudom, hogy a többiek mind engem figyelnek, remélem, sikerült is húznom őket valamelyest, de azért tudok én ennél jobbat, ha nem ilyen komoly a terhelés.”

Sebestyén Dalma, aranyérem, 200m pillangó

„Sajnálom, hogy (Kapás) Bogi nem volt itt, biztosan jó csatáztunk volna. Nagyon szerettem volna nyerni, örülök, hogy sikerült – de igazán abban reménykedem, hogy év végéig Bogival betoljuk egymást az olimpiai szint alá ötvenes medencében.”

Szabó Szebasztián, aranyérem, 50m gyors

„Nem rossz ez a 21.55, legalábbis most, egy hónappal az Eb előtt. Még nem érzem, hogy olyan erőben lennék, ami ezen a távon kell az igazán jó időhöz, de két hónapja mennek a komoly edzések, és úgy érzem, most ott tartunk, ahol kell.”

Senánszky Petra, aranyérem, 50m gyors

„Örülök, hogy sikerült megnyernem újra ezt a számot, és hogy ennyien kijöttek biztatni – apukám hangja általában betölti az uszodát, amikor meghallom a rajt előtt, azért az feldob mindig. Sok idő nem maradt arra, hogy erre az ob-re készüljünk, meg több számban is indultam, de nem is ezen van a hangsúly, hanem hogy a rövidpályás idény után elkezdjük újra elölről az edzéseket az ötvenes medencére, és hogy elérjem az olimpiai szintet.”

Sárkány Zalán, aranyérem, 400m gyors

„Az utolsó hosszon belém hasított, hogy Dávid megint le fog hajrázni (mint szerdán 1500-on), de szerencsére most nekem jött ki jobban a fal. Amúgy ennek semmi visszavágás-jellege nincs, fantasztikusan jó barátok vagyunk, elképesztő, hogy tudjuk hajtani egymást, szerintem ez jó mindannyiunknak.”

Pádár Nikolett, aranyérem, 400m gyors

„Az edzőm találta ki az új taktikát, hogy az elején menjek a többiekkel, és csak a táv második felében gyorsítsak be igazán, és ez fényesen bevált – nagyon örülök ennek a győzelemnek. Szeptember óta nagyon keményen edzünk, éreztem, hogy ennek most ki kell jönnie, jó érzés, hogy sikerült.”

Jászó Ádám, aranyérem, 100m hát

„Nem volt rossz úszás, nyilván ezt mondom, hiszen nyertem, de azért vannak még technikai hiányosságaim, amiken dolgoznom kell. Leginkább fordulókon és a kidelfinezésen, mert jó ez az idő, de ennél jobbat szeretnék elérni a jövőben.”

Ugrai Panna, aranyérem, 100m hát

„A száz hát eddig kimaradt valamiért a rövidpályás programomból, ilyen-olyan okokból, örülök, hogy most simán le tudtam úszni, és az 58-as időnek külön örülök – más kérdés, hogy nekem az egészből a százas forduló fog megmaradni, aminél szerintem még életemben nem csináltam rosszabbat, úgyhogy erre sokáig emlékezem majd, hogy ilyet soha többet.”