Sport: Húszmilliárd forintot ad a párizsi olimpiai felkészülésre a Honvédelmi Minisztérium

Schmidt kiemelte, mivel eddig 58-an szereztek indulási jogot a párizsi játékokra, egy feltételezett, körülbelül 160 fős létszám nagyjából 800 millió forintos támogatás eredményezne a kvalifikációs időszak zárultakor. Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke hangsúlyozta, a támogatásoknak köszönhetően anyagi akadálya nincs az eredményességnek, hozzátette, szeretnék mindenképpen túlszárnyalni a tokiói 171 fős sportolói létszámot. Ez azonban nagyban függhet attól, hogy a férfi vízilabdázók mellett mely csapatoknak sikerül kivívni az indulást.

Megközelítőleg 20 milliárd forinttal segíti a párizsi olimpiára és paralimpiára készülő sportolókat, szövetségeket a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága. Schmidt Ádám, a minisztérium sportért felelős államtitkára a keddi sajtótájékoztatón elmondta, ez az összeg már 2024 elején, három támogatási körön keresztül eljut az érintettekhez.
A lakástámogatási rendszer egyik legfontosabb eleme a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK). Az igénylők lakáscéljuk megvalósításához 600 ezer és 10 millió forint közötti összeget kaphatnak meglévő és vállalt gyermekük után. A Bankmonitor CSOK kalkulátorával a támogatási jogosultság könnyen ellenőrizhető, de azt is meg lehet tudni, hogy igényelhető-e a támogatáshoz kapcsolódó kedvezményes CSOK-hitel.

* * *
Lakástámogatás meglévő és vállalt gyermekek után
A Magyar Paralimpiai Bizottság számára 300 millió forint támogatást biztosítottak. A bizottság elnöke, Szabó László elmondta, az összeg teljes egészében fedezi a magyar paralimpiai csapat részvételét.

A MOB elnöke szerint ez a pénz mindenre elegendő, így nem lehet anyagi kérdés az eredményesség.
A Magyar Olimpiai Biztosság a rendes éves, működési költségén felül 1,289 milliárd forintos támogatásban részesül annak érdekében, hogy biztosítsa a kiutazást, az ott-tartózkodást és a felszereléseket. 46 olimpiai sportág tavaly összesen 15,919 milliárd forint támogatáshoz jutott.

Írta a HVG