Varga Zsolt: Elértük a célt az Európa-bajnokságon

MH/MTI
2024. január 17. szerda. 16:20

A kedden befejeződött kontinensviadalon a magyar csapat rendkívül fiatal kerettel a bravúros negyedik helyen zárt, a csoportkörben legyőzte Olaszországot, a nyolc között pedig az olimpiai bajnok Szerbiát búcsúztatta.

„Nagyon fontos szerepe volt ennek az Európa-bajnokságnak, főként azért, hogy ezek a fiatal játékosok fejlődni tudjanak, a legjobb csapat ellen tudják kipróbálni magukat, és a végén vigyenek haza valami olyasmit, amitől jobbak lesznek és elérhetik majd a későbbi céljaikat” – nyilatkozta a szerdai sajtótájékoztatón a szövetségi kapitány. „Elérte a célját az Európa-bajnokság, sokan tudtak szintet lépni, megmutatták magukat, ami fontos a magyar vízilabda számára.”

Varga Zsolt elmondta, a keret jelentős része továbbra is betegséggel küszködik, így most néhány nap pihenő következik, majd az itthon készülő kilenc játékossal egészül ki a gárda, így folytatja a felkészülést. Hozzátette, ebből a két „csapatból” áll majd össze a februári, dohai világbajnokságon szereplő együttes.

Madaras Norbert, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke elmondta, nem szokványos ugyan egy negyedik hely után megszólalni, azonban ez egy olyan eredmény, amely szintén nem hétköznapi. Hozzátette, előzetesen egy kissé féltették a fiatal együttest, a játékosok viszont önbizalommal telve bizonyítottak. A játékosként kétszeres olimpiai bajnok kiemelte, hogy a fiatalok iránti bizalom előzetesen egyáltalán nem volt alaptalan, hiszen U20-as világbajnokok érkeztek a csapatba, ezért pedig külön dicséret illeti a klubokat az ott elvégzett munkáért.

„Ez a fiatal csapat maximálisan megszolgálta a bizalmat, nemcsak a játékával, hanem azzal a hozzáállással, amivel méltón képviselte a magyar válogatottat” – mondta Madaras Norbert. Hangsúlyozta, a dohai vb-re címvédőként utazó magyar együttes már a negyedik helynél nagyobb célokkal, fényesebb helyezés eléréséért kel útra.

A magyar válogatott jövő szerdán a Komjádi uszodában a franciákkal játszik felkészülési mérkőzést, Varga Zsolt ezt követően szűkíti keretét, amely a friss Európa-bajnok spanyolok otthonába, Barcelonába utazik, ahol közösen gyakorol majd a zágrábi győztesekkel.

A magyar csapat egyik legjobbja és 15 találattal házi gólkirálya Vigvári Vince volt, aki elmondta, úgy érzi, sikerült kihozniuk magukból a maximumot, ugyanakkor nagyon sajnálja, hogy az olaszok elleni bronzmeccset végül elvesztette a válogatott.

A szerbek ellen (is) fontos gólokat szerző Tátrai Dávid a szurkolóknak mondott köszönetet: „Külön kijár azoknak, akik kilátogattak Zágrábba, hiszen szinte minden mérkőzésen úgy éreztük magunkat, mintha hazai medencében játszottunk volna. Sok erőt adtak nekünk, ami hozzájárult ehhez a jó eredményhez.”

Írta a Magyar Hírlap