Rio 2016 – Az olimpiára készülőket figyelmezteti a KKM

Az olimpiai, illetve paralimpiai játékokra Rio de Janeiróba készülő magyar állampolgárokat óvatosságra inti a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata.

kulugy

A konzuli szolgálat honlapján közzétett tájékoztatásban azt írják: Rio de Janeiro augusztus 5-21. között olimpiai, szeptember 7-18. között pedig paralimpiai játékoknak ad otthont. Magyarország a hagyományoknak megfelelően népes küldöttséggel vesz részt a játékokon, ahol jelentős számú magyar szurkoló megjelenésére is lehet számítani.
A konzuli szolgálat a játékok idejére megerősített létszámban lesz jelen a városban, hogy szükség esetén segítséget nyújthasson az arra rászorulóknak. A konzuli szolgálat elsősorban úti okmányok – lehetőség szerint azonnali, a helyszínen történő – pótlásával tud segíteni, valamint konzuli érdekvédelemmel a bűncselekmények elkövetésében érintetteknek, vagy azok áldozatává válóknak, továbbá a sürgősen szükségessé váló kórházi kezelés vagy haláleset miatt nyújthat segítséget. A kihelyezett konzuli tisztviselők azonban nem tudnak segíteni a külföldön felmerülő költségek, hatósági bírságok, díjak kifizetésében, elengedtetésében, bíróság vagy más hatóság előtti jogi képviselet ellátásában, menetjegy foglalásában, átíratásában vagy fuvarozásban.
A konzuli szolgálat honlapján tájékoztat az utazás előtti teendőkről és a konzuli elérhetőségekről az olimpiai játékok alatt.
A közbiztonsági helyzettel kapcsolatban felhívják a figyelmet arra, hogy Rio de Janeiro a világ egyik legveszélyesebb városa, ahol egymást váltják az előkelő és nyomornegyedek. Az utóbbiakban rendkívül súlyos a bűnözés, ezért még a vezetett favela-látogatásoktól is óva intik a turistákat. A jobb negyedekben is előfordulnak utcai rablások, és aki az óvintézkedések ellenére ilyen helyzetbe kerül, vita és késlekedés nélkül adja át, amit kérnek tőle, majd menjen a rendőrségre, jelentse be, mi történt és kérjen egy példányt a jegyzőkönyvből. Ez különösen akkor fontos, ha valamilyen okmányát is elvették.
Felhívják a figyelmet továbbá arra is, hogy a játékok idejére a brazil hatóságok fokozott biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe. A sportrendezvények helyszínére csak érvényes belépőjeggyel, személyi átvizsgálás, a táskák ellenőrzése, esetenként detektoros átvilágítás után lehet belépni. A rendvédelmi szervek utasításait nemcsak a sporteseményeken, hanem mindenhol komolyan kell venni és pontosan be kell tartani. A rend fenntartása érdekében a rendőrök, a biztonsági őrök nem haboznak kényszerítő eszközöket, adott esetben fegyvert használni.
A konzuli szolgálat arra is kitér, hogy a nemzetközi kábítószer-útvonalak Brazília több városát is érintik, a kábítószer-kereskedelmet pedig a brazil törvények szigorúan büntetik. Azt kérik a szurkolóktól, hogy minden utazás előtt ellenőrizzék, hogy poggyászuk csak olyan csomagot tartalmaz, amelyet maguk pakoltak és zártak be.
Az egészségügyi helyzetet illetően arról tájékoztatnak, hogy hepatitisz A, B szempontjából az oltás mindenképpen javasolt. A sárgaláz, hastífusz és meningitisz elleni oltás nem kötelező, de hasznos. Az olimpiai játékokra a déli félteke téli időszakának végén kerül sor, amikor jelentősen csökken a szúnyogpopuláció, amely a zika és a dengue terjesztéséért felel (ezek ellen nincs védőoltás). Ugyanakkor – éppen az átlagosnál hűvösebb idő miatt – augusztus-szeptemberben viszonylag magas a H1N1 influenzás megbetegedések aránya.
Végül arra kérik az olimpiára készülőket, hogy utazás előtt regisztráljanak a konzuli szolgálat honlapján.

 


Forrás: www.olimpiaijatekok.eu – RSS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .