Rio 2016 – Éremesélyek vívásban

A londoni négyhez képest tízfős magyar vívóküldöttség vesz részt a riói olimpián, melyen az eddigi eredmények és az idei forma alapján többen esélyesek éremszerzésre.

1002478_532349870147520_1474389683_n (1)

Ezzel együtt korántsem egyértelmű, hogy az, aki címvédőként lép pástra – így kardban Szilágyi Áron -, vagy aktuális világbajnokként kezdi meg a versenyét – mint a párbajtőröző Imre Géza – ezúttal is a közvetlen élmezőnyben végez. Megtörténhet persze ez is, de tekintetbe véve az egyre kiegyensúlyozottabb erőviszonyokat, mindenkinek bravúr, ha egy olimpián az első három között tud végezni. A játékokon mindig vannak meglepetések, sokszor borul a papírforma, ugyanakkor címvédésre is akadt már példa.
Szilágyi és Imre mellett az első napon, szombaton pástra lépő párbajtőröző Szász Emese, valamint a tavaly világbajnoki bronzérmes, idén Eb-második, újonc Márton Anna esélyei papíron a legjobbak, de Imréhez hasonlóan a pekingi játékokon negyedik Boczkó Gábor is képes lehet kimagasló szereplésre. Utóbbiak egyike azonban biztosan nem jut el a negyeddöntőig, mivel a 16 között egymással vívnak, ha odáig eljutnak. A legkiszámíthatatlanabb fegyvernem a párbajtőr, így ebben a legnehezebb jósolni, de a többi fegyvernemben is kijöhet a lépés eddig kevésbé eredményes vívónak.
A sportág kilenc versenynapjából a magyarok ötön lesznek érdekeltek. A női párbajtőr után vasárnap következik a férfi tőr, amelyben nincs magyar induló, majd hétfőn Márton, kedden Imre, Boczkó és Rédli András lép pástra, szerdán pedig a női tőr és a férfi kard következik Mohamed Aidával, Knapek Edinával, illetve Szilágyival és Decsi Tamással. A négy csapatverseny közül a magyarok csak egyben, a sportági zárónapon, 14-én esedékes férfi párbajtőrben lesznek érdekeltek. Az Imre, Boczkó, Rédli hármas, kiegészülve a tartalék Somfai Péterrel mindenképpen az éremszerzésre esélyesek közé tartozik, de ebben a szakágban nagyon kis különbségek vannak, mindenkinek rendkívül koncentráltan kell vívnia a sikeres szerepléshez, alig-alig fér bele a hibázás. S amint az is előfordulhat, hogy egy csapat egy-kéttusos győzelmekkel megnyeri az olimpiát, az is, hogy egyetlen találatnyi különbséggel kikap az első mérkőzésén, és ezzel elbúcsúzhat az éremszerzéstől. A magyarok a dél-koreaiakkal kezdenek, akik ellen már többször is győztek, de előfordult, hogy alulmaradtak velük szemben. Nem kifejezetten jó hír, hogy győzelem esetén nagy valószínűséggel a franciák következnének, mert ebben a párharcban jó pár évre visszamenőleg nyomasztó a francia fölény. Zárult ugyanakkor magyar sikerrel is a párharc, például idén, a vancouveri világkupán, amelyen a magyarok az első helyükkel kiharcolták a riói részvételt.
Négy éve Szilágyi Áron aranyérmes volt, több kiugró eredmény azonban nem született. Most egy győzelemmel és még egy éremmel, egy-két élcsoportos helyezéssel vélhetően elégedett lenne a sportági vezetés, amely hivatalos elvárást nem fogalmazott meg. Csampa Zsolt szövetségi elnök számára az a legfontosabb – amint az olvasható az MVSZ honlapján – hogy mindegyik magyar vívó “mindent megtett és megtesz azért, hogy a legtöbbet kihozza magából”.
“Abban is biztos vagyok, hogy valamennyien, mind a tízen éremben gondolkoznak, éremről álmodnak” – tette hozzá.

MTI / Fotó: Facebook

Forrás: www.olimpiaijatekok.eu – RSS

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .