Élet+Stílus: Indulhatnak a párizsi olimpián az orosz és fehérorosz sportolók, de csak semleges színekben

„Azok az egyéni semleges sportolók, akik a nemzetközi szövetségek kvalifikációs rendszerei alapján kvótát szereznek, jogosultak indulni a 2024-es, párizsi olimpiai játékokon. Az egyéni semleges sportolók orosz vagy fehérorosz útlevéllel rendelkező sportolók” – olvasható a NOB közleményében, amely leszögezte, azok a versenyzők, akik aktívan támogatták az Ukrajna elleni háborút, nem vehetnek részt a párizsi játékokon, illetve a két ország képviselői kizárólag egyéni sportágakban szerepelhetnek.

Az Ukrajna ellen tavaly februárban indított háború óta az orosz és fehérorosz sportolók nem indulhattak nemzetközi viadalokon, az utóbbi közel fél évben azonban számos olimpiai sportág enyhített a korlátozáson.

Azok a versenyzők, akik aktívan támogatták az Ukrajna elleni háborút, továbbra sem vehetnek részt a 2024-es nyári olimpián.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) pénteki döntése alapján semleges színekben indulhatnak orosz és fehérorosz sportolók a jövő nyári, párizsi ötkarikás játékokon.
A NOB október eleji döntése szerint még nem versenyezhettek a sportolók. A döntés után Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Moszkvában járt és találkozott Oleg Maticin orosz sportminiszterrel, ahol arról beszélt, a sportnak és a geopolitikának nincs semmi köze egymáshoz, és a békét szolgálná, ha mégis kapnának meghívót az orosz és fehérorosz sportolók.

Írta a HVG

A Élet+Stílus: Indulhatnak a párizsi olimpián az orosz és fehérorosz sportolók, de csak semleges színekben bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.