Fábián Betti, a hős (olimpikon)

Óriási küzdelemben vívta ki a párizsi kvótát Fábián Bettina, miután 12. helyen végzett a nők 10km-es versenyében a dohai világbajnokságon. Szimcsák Mira élete első vb-jén 26. helyen ért célba, neki nem volt esélye az olimpiára.

Hetvenegy úszó zubogott a vízbe a nyíltvízi viadal nyitónapján a nők 10km-es távjának rajtjánál, azaz még a szokásosnál is brutálisabb feladat várt az indulókra, akiknek a többsége az olimpiai kvótákért szállt harcba.

Fábián Bettina és Szimcsák Mira egészen más előzményekkel kanyarodott rá a versenyre – míg az élete első világbajnokságán szereplő Mira kifejezetten jól érezte magát a remekül sikerült amerikai edzések után, addig az esélyesek közé sorolt Bettinánál csak a kérdőjelek sorakoztak, miután a felkészülés legkritikusabb időszakában vette ki az edzésekből tíz napra egy tüszős mandulagyulladás, és csupán néhány napja fejezte be az antibiotikum-kúrát…

Utólag elmondható: ez azért eléggé rányomta a bélyegét a teljesítményére, legalábbis edzője, Kutasi Gergely azzal köszöntötte a végül 12. helyen célba ért tanítványát, hogy „Te egy hős vagy! Látod, hogy mire vagy képes?!” A korábbi nyíltvízi úszó elárulta: „Ez így minden volt, csak normális felkészülés nem. A mai siker kizárólag Betti mentális képességein múlott, azt bizonyítja, hogy milyen fantasztikus versenyző. Az utolsó napokban azért már ment olyan időket edzéseken, ami bizakodásra adott okot, ettől függetlenül nem voltam nyugodt a célbaérésig – viszont a mai teljesítményét látva azt mondom: ha ilyen állapotban erre volt képes, akkor meddig juthat egy jól sikerült felkészüléssel az olimpián, ahol csak huszonöten úsznak majd.”

Bettina még fél órával a beérést követően is egész testében remegett, miután minden erőtartalékot kipréselt magából. „Iszonyú sűrű volt a mezőny, szinte képtelenség volt kitörni, és nagyon kemény harc ment minden helyért – mondta a párizsi olimpikon. – A végén egyedül arra vártam, hogy szétszakadjon a mezőny, és akkor el tudjak indulni, ez végül sikerült. Az egész azért működhetett így, mert kizártam a betegséget, nem érdekelt, csak a versenyre koncentráltam.”

Bettina egyébként végig mezőnyözött, a 16-24. hely környékén csatázott, és a finisben ért oda a kvótát érő helyre, azaz az adott körülmények között rendkívül taktikusan úszott. Szimcsák Mira a táv első felében még reményt keltő pozícióban haladt, féltávnál a „bűvös” 13. hely környékén, ám ezt nem tudta megtartani; felőrlődött a fizikai harcban, s így 26-ikként ütötte meg a panelt.

„Aki olimpiai kvalifikációs vébén indul, az nyilván oda akar érni a kvótás helyekre, ezzel én sem voltam másként, és azt gondoltam, van is rá esélyem. Csalódás, hogy végül nem sikerült, viszont életem első világbajnokságán úsztam, azaz annyira mégsem lehetnek rossz érzéseim. Nagy tanulság volt maga a verseny, elképesztő verekedés ment a vízben, amiből én sem tudtam kivonni magam.”

A viadalt egyébként a hollandok világklasszisa, Sharon van Rouwendaal nyerte meg, aki 2022 után lett ismét aranyérmes – ez összességében egyébként a nyolcadik vb-dobogója nyíltvizen. Némi meglepetésre spanyol (Maria de Valdes) és portugál (Angelica Andre) érmek születtek még; a kvótaszerzési hajszában azért akadt egy-egy komolyabb áldozat is, az olaszoknak és a németeknek szintén egy sikerült, és csúnyán lemaradt 2019 világbajnoka, a kínai Xin Xin.

Vasárnap a férfiak következnek, Rasovszky Kristóf vb-ezüstérme miatt már páholyban van az olimpiát illetően, Betlehem Dávid viszont direkt kvótát szeretne, azaz nem bízná a szereplését a 800-as és 1500-as A-szintjére.

Női 10km

  1. Sharon van Rouwendaal (holland) 1:57:26.8… 12. Fábián Bettina 1:57:36.5… 26. Szimcsák Mira 1:58:37.5

A Fábián Betti, a hős (olimpikon) bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.