Hargitay-uszoda nyílt Budakeszin – Magyar Úszó Szövetség

Csodálatos új ékszerdoboz: ez Budakeszi új büszkesége, a most megnyílt Hargitay András-tanuszoda.

Újabb létesítménnyel bővült a magyar uszoda-hálózat: immár Budakeszin is helyben, tökéletes körülmények között tanulhatnak úszni a fiatalok, illetve gyakorolhatnak a haladók. A megnyitón természetesen ott volt a névadó, a magyar úszósport első világbajnoka, Hargitay András, valamint egykori csapattársa, Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke, Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, NOB-tag, illetve Jansik Szilárd, a világbajnok férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya, továbbá Baji Balázs, a MOB sportolói bizottságának elnöke és Dala Tamás egykori válogatott pólós, a Nemzeti Sportközpontok vezetője.

„Tanuszodát azért építünk, mert a gyermek az első” – jelentette ki nyitóbeszédében Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára. A térség országgyűlési képviselője nagy ünnepnek nevezte a tanuszoda átadását Budakeszi és a budakörnyéki régió életben. Közölte, a tanuszoda felépítésére a kormány másfél milliárd forintot fordított.

Lázár János építési és közlekedési miniszter az ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából köszöntötte Budakeszi lakóit, és arról beszélt, 2011-ben hirdette meg az oktatási és egészségügyi kormányzat a mindennapos testnevelés intézményét azzal a céllal, hogy egészségesebb legyen a következő generáció. A most Budakeszin megnyílttal együtt eddig mintegy hatvan tanuszodát és mintegy kilencven tornatermet, tornacsarnokot adtak át Magyarországon az iskolai mozgás feltételeinek megteremtéséhez – ismertette a miniszter, hozzátéve, a programot folytatják, azt akarják, hogy minden járási, komolyabb lokális központban legyen tanuszoda, tornaterem, tornacsarnok. Lázár János elmondta azt is, hogy a Hargitay András-tanuszoda fenntartását a kormány finanszírozza, és ez mintegy 90 millió forintnyi éves megtakarítást jelent Budakeszinek.

Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere felidézte, 2017-ben beszélt Orbán Viktornak arról, hogy a budakesziek nagy közös álma egy uszoda. „A közös álmunk most valóra vált, a közösségünk számára ez egy nagyon nagy nap. Számunkra rendkívüli dolog, ami most itt történik” – mondta.

Hargitay András olimpiai bronzérmes, háromszoros világ- és Európa-bajnok úszó nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy róla nevezték el az uszodát – amely egyébként eséllyel pályázhat arra, hogy ősztől bekerüljön az Úszó Nemzet Programba is.