Rövidpályás úszó Eb: három magyar is kiharcolta a döntős szereplést

MH/MTI
2023. december 7. csütörtök. 21:29

Női 100 méter gyorson Ugrai Panna és Pádár Nikolett délelőtt egymástól mindössze egy század különbséggel (53.90 és 53.91) a 13. és 14. továbbjutó helyet szerezték meg. Az elődöntőben ugyan mindketten javítottak idejükön, de a döntőbe jutásra nem volt esélyük: Ugrai 53.47-tel a 12., Pádár 53.70-nel a 14. lett.

„Egy tizedre voltam az országos bajnokságon úszott egyéni csúcsomtól, de nekem még tapasztalnom kell a felnőtt világversenyeket, mert ez egy teljesen más közeg” – nyilatkozta az MTI-nek Ugrai. Pádár elmondta, mindent kiadott magából, de a fő száma a 200 méter gyors, így ez egy jó tapasztalatszerzési lehetőség volt, amit ki is használt.

Férfi 100 méter háton Jászó Ádám karrierje első elődöntőjére készült világversenyen egyéniben azt követően, hogy délelőtti az egyéni csúcsától (51.60) nem sokkal elmaradva, 51.74-gyel a 15. idővel jutott tovább. A középfutamban aztán sikerült elérnie a kitűzött célt, ráadásul kereken egy tizedet faragott élete legjobbjából, így 51.50 másodperccel 14. lett.

„Úgy érzem, egy kicsit talán még túl is izgultam a dolgot, ez pedig kicsit visszahúzott szerintem, talán egy picivel jobb idő is benne lett volna” – mondta az MTI-nek Jászó, aki jövő héten Győrben szeretne 100 méter háton olimpiai szintet úszni, jelenleg négy tizedre van ettől, de úgy érzi, sokat fejlődött az elmúlt időszakban, ezért bizakodva várja a magyarországi versenyt.

Férfi 200 méter pillangón az élmezőny délelőtt pihenhetett, ugyanis szinte mindeniknek garantált volt a helye a középdöntőben, amelyre Márton Richárd a második (1:54.95), Holló Balázs pedig a 11. (1:56.75) idővel készülhetett. Előbbi ezúttal is inkább taktikázott, nem nyomta meg úgy, mint például cseh riválisa a „surranó pályán”, de így is magabiztosan, 1:53.25 perces idővel került a fináléba.

„Egy-két apró hibát ejtettem az úszásban, de nem volt komoly gond, szerettem volna inkább a szélén úszni a döntőben, ezért taktikáztam. A fináléban, mint mindenki más, természetesen én is az éremért megyek, van esély rá” – nyilatkozta Márton, aki megjegyezte, elképzelhető, hogy így holnap délelőtt 200 méter gyorson nem áll majd rajthoz.

Holló ebben a számban is megközelítette egyéni legjobbját (1:54.46), de 1:54.73-as ideje a tizedik helyre volt elég, így nem kell majd „választania” a 200 vegyes és a pillangó között.

„A vegyes olyan volt, amilyenre számítottam, de utána a pillangó már a felénél nagyon fájt. A döntőben egyszerűen ki akarom majd úszni magam, mert ott azért nincs éremesélyem, de nagyon örülnék egy egyéni csúcsnak” – fogalmazott Holló.

A nap slusszpoénját Komoróczy Lora Fanni szolgáltatta, aki 50 méter háton nyolcadik idővel (27.02) várta a középdöntőt, ahol aztán egyéni csúcsát (26.69) jócskán túlszárnyalva 26.47 másodperccel a negyedik helyen került a döntőbe, így egyéniben először úszhat fináléban világversenyen.

„Az biztos, sokat dobott a dolgon, hogy most sikerült normálisan elérnem a falat, nem úgy, mint délelőtt, ami miatt nagyon dühös voltam. Boldog vagyok, hogy ott lehetek a döntőben” – fogalmazott a 17 éves magyar versenyző.

Írta a Magyar Hírlap