Sinner első Grand Slam-trófeája

MH/MTI
2024. január 28. vasárnap. 14:08
Frissítve: 2024. január 28. 14:13

A Melbourne-ben 2021-ben és 2022-ben is döntős orosz játékos a hatodik Grand Slam-végjátékára készült, de az eddigi ötből csak egyet tudott megnyerni, méghozzá három éve a US Openen. Először fordult elő vele ugyanakkor, hogy nem Novak Djokovics vagy Rafael Nadal állt a háló túloldalán. Az idei AO-n kétszer is kétszettes hátrányból fordított bravúrral, utóbbin két napja 4 óra 18 perc alatt gyűrte le a német Alexander Zverevet.

Sinner – aki 2019-ben Budapesten vívta élete első ATP-főtáblás mérkőzését az azóta megszűnt Hungarian Openen – mindössze egy szettet vesztett melbourne-i menetelése során. Csupán a világelső és 24-szeres GS-győztes Djokovics tudott tőle „elcsenni” egy játszmát, akit az utóbbi négy összecsapásukon háromszor is megvert. A 22 éves Sinner összesen 14 óra 45 percet töltött a pályán eddig Melbourne-ben, ellenfele viszont húsz és felet.

Az idei AO-finálé volt 2005 óta az első, amelyben az elmúlt évtizedek ikonjai közül sem Roger Federer, sem Rafael Nadal, sem Novak Djokovics nem szerepelt, és az is biztos volt, hogy Stan Wawrinka 2014-es diadala után ismét új bajnokot avatnak a Rod Laver Arenában.

Ami az egymás elleni mérleget illeti, eddigi kilenc találkozójukból hatot a 27 éves Medvegyev nyert, igaz, tavaly háromszor is kikapott Sinnertől kemény pályán.

A tizedik csatában a déltiroli teniszező 1:1-nél elvesztette az adogatását – ami Djokovics ellen egyszer sem fordult elő vele –, idegesen játszott, miközben a volt világelső orosz önmagához képest rendkívül agresszív volt. Ennek köszönhetően 5:3-nál másodszor is brékelte bizonytalankodó riválisát, és 35 perc elteltével szettelőnyben volt.

A folytatásban a moszkvai játékos maradt a bevált taktikánál, rövidíteni próbálta a labdameneteket, és 2:1-nél, majd 4:1-nél is elvette Sinner szerváját. Az olasz bátor játékkal egy bréket visszavett, és volt labdája a második ledolgozásához is, de Medvegyev összeszedte magát, és a második játszma is az övé lett.

A harmadik felvonásban az orosz már valamivel fáradtabban mozgott, többet rontott, Sinner pedig megérezte a lehetőséget, 20-30 ütésen át is játékban tartotta a labdát, és háromnegyed óra alatt szépített.

A csaknem egyórás negyedik szett kilenc gémen keresztül csak bréklabdákat és kimerítő ütésváltásokat hozott, a vörös hajú olasz pedig az ő szempontjából a legjobbkor, 5:4-nél brékelt.

Jöhetett 3 óra 10 perc után a döntő játszma, melyben Sinner 3:2-nél brékelt, majd megőrizte előnyét, és 3 óra 43 perc után boldogan terült el a Rod Laver Arena szőnyegén. Életében másodszor fordított kétszettes hátrányból, először Fucsovics Márton ellen sikerült ez neki a tavalyi Australian Openen.

A 11. tornagyőzelmét begyűjtő Sinner pályafutása első Grand Slam-trófeája, a Norman Brooks Kupa mellé 3,15 millió ausztrál dollárt (740 millió forint) kap. Egyben Adriano Panatta 1976-os Roland Garros-diadala óta ő az első olasz férfi GS-bajnok.

Írta a Magyar Hírlap