Sport: Az elraboltakra emlékező gólöröm miatt indult büntetőeljárás egy izraeli focista ellen Törökországban

A DHA helyi hírügynökség szerint Jehezkel egy tolmácson keresztül adott nyilatkozatot, amelyben azt mondta, hogy nem provokációnak szánta a megemlékezését, hanem azt akarja, hogy a háború véget érjen.

Izrael háborúban

A meccs után az Antalyaspor közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy Jehezkel „hazánk nemzeti értékei ellen cselekedett”, és azt is közölték, hogy kizárják a csapatból.

Hétfőn bírósági tárgyalás után kiengedték, de az ügye még nem zárult le, gyűlöletkeltés miatt eljárás folyik ellen, ezt maga a török igazságügyi miniszter közölte.
– fogalmazott a focista.
Recep Tayyip Erdogan török elnök régóta a palesztinok elkötelezett támogatója, és élesen bírálja Izrael gázai háborúját. Az országban október 7-e óta nagy palesztinbarát tüntetések is zajlanak.

Vasárnap volt 100 napja, hogy október 7-én a Hamász terrortámadást indított Izrael ellen, amelyben több mint 1300 izraeli vesztette életét. A terrorszervezet fegyveresei 240 túszt ejtettek, a Gázai-övezetbe elhurcolt izraeliek közül 132 embert még mindig fogva tartanak.
Israeli footballer ⚽ Sagiv Jehezkel, playing for Turkish club Antalyaspor, who scored the only goal of the game was arrested and suspended from his team for standing in solidarity with the hostages held by Hamas terrorists.

A gesztust a törökök gyűlöletkeltőnek értékelték, pedig a játékos állítja, hogy nem támogatja a háborút.

Törökországban egy izraeli válogatott focista a Hamász által elrabolt túszokra emlékezett, miután gólt lőtt, emiatt büntetőeljárás vár rá, és akár a klubjától is eltilthatják – írja a BBC.

Törökország emiatt azzal vádolja a focistát, hogy támogatja „Izrael gázai mészárlását”. Jehezkel ezért őrizetbe vették, a klubja pedig felfüggesztette.

The tape on his wrist says “100… pic.twitter.com/6QHMPQHlgT

Kitört az újabb háború a Gázai övezetben, miután a Hamász palesztin terrorszervezet 2023. október 7-én megtámadta Izraelt. A brutális akcióban és az arra adott izraeli válaszcsapásokban ezrek haltak meg. A Hamász több mint kétszáz civilt ejtett túszul, akikért cserébe palesztin foglyok szabadon bocsátását követelik. A fogolycseréket, a tűzszüneti megállapodást és a konfliktus más fejleményeit cikksorozatunkban követhetik.

Sagiv Jehezkel, az Antalyaspor játékosa erre emlékeztette a nézőket, amikor a Trabzonspor elleni egyenlítő gólja után megmutatta a kaerának a bekötött kezét. A kötésen a kézzel írt „100 nap. 10/7” felirat, illetve egy rajzolt Dávid-csillag szerepelt.

Írta a HVG

A Sport: Az elraboltakra emlékező gólöröm miatt indult büntetőeljárás egy izraeli focista ellen Törökországban bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.