Készül az olimpiára, erődemonstrációt tartott a francia rendőrség a szerdai BL-meccs előtt

Terrorfenyegetést tett közzé egy Iszlám Államhoz köthető csatorna a BL-meccsekkel kapcsolatban, a francia rendőrség megemelt készültséggel várja a mérkőzést.

Megemelt létszámban járőröztek a francia rendőrök szerdán Párizsban a stadionok és a vasútállomások környékén – adta hírül a BBC. A rendőrség azért tartott erődemonstrációt, hogy megnyugtassa a közvéleményt azt követően, hogy egy Iszlám Állam-közeli csatorna terrortámadással fenyegetőzött a BL-negyeddöntők helyszínei kapcsán.

Szerda este a Parc des Princes stadionban rendezik a PSG–Barcelona-párharc odavágóját, amelyről szólva a francia belügyminiszter, Gérald Darmanin „meglehetősen megemelt” készültségről beszélt. Azt mondta, hogy a terrorfenyegetés „nem új”, és arról is beszélt, hogy a francia rendfenntartók tapasztaltak a szélsőséges iszlamisták elleni küzdelemben, idén két támadást is meghiúsítottak, az elmúlt két hétben pedig öt érintett személyt vettek őrizetbe.

A BBC-nek nyilatkozó szurkolók nem aggódnak túlzottan a fenyegetés miatt. „Folyamatos terrorveszélyben élünk, de ez eddig sem akadályozott meg bennünket abban, hogy éljük az életünket, és kimenjünk az ilyen remek meccsekre” – mondta a 21 éves Julien.

A nyári párizsi olimpia miatt különösen nagy a hangsúly a közbiztonságon Franciaországban. A helyzetet nehezíti, hogy a francia kormány szerint oroszországi propagandával próbálják csökkenteni a közvélemény bizalmát a francia rendfenntartással kapcsolatban.

Hasonló a helyzet Németországban, ahol a labdarúgó-Európa-bajnokságot rendezik júniusban és júliusban; az Iszlám Államhoz köthető fenyegetés a jövő heti Bayern München–Arsenal-visszavágó helyszínét, az Allianz Arénát is érintette. A németek szintén jelentősen megerősített biztonsági intézkedésekkel készülnek a tornára, többek között a határellenőrzést is visszaállítanák, erről itt írtunk korábban.

Borítóképünk illusztráció.

Írta a HVG

A Készül az olimpiára, erődemonstrációt tartott a francia rendőrség a szerdai BL-meccs előtt bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.