Női kézilabda BL: Fontos meccset vesztett vendéglátóként a Ferencváros

MH/MTI
2024. január 20. szombat. 21:06
Frissítve: 2024. január 20. 21:20

Szeptemberben Ljubljanában 32–26-os vereséget szenvedett a Ferencváros. Kiemelt jelenőségű volt az összecsapás a továbbjutásért zajló versenyfutásban, miután a mostani pályaválasztót egy pont választotta el a szlovén gárdától a találkozót megelőzően. Fontos hiányzóval várta ugyanakkor a meccset a budapesti alakulat, miután vezére, a jelenlegi BL-kiírásban a góllövőlistán harmadik helyen álló Andrea Lekic csuklósérülés miatt nem volt ott a keretben, szerb sajtóértesülések szerint műtét vár rá. A klasszis irányító így ezúttal a szakmai stábban kapott helyet, csuklóján merevítővel, jelenlétével segítve az együttest. A pályán hiányában a fiatalokra hárult a felelősség: Simon Petra kezdett a poszton, és először volt BL-keretben Horváth Fanni.

A kapuban Janurik Kinga kezdett a Ferencvárosnál, védéssel indította a fontos találkozót, az első percekben azonban a szlovén csapat volt pontosabb (2–5). Majdnem 17 perc pergett le, amikor 7–7-nél utolérte riválisát a Ferencváros, ezután azonban a következő idénytől zöld-fehérben kézilabdázó orosz Darja Dmitrijeva vezérletével négygólosra hizlalta előnyét a Ljubljana (10–14). Érkezett a kapuba Böde-Bíró Blanka, a pihenőre háromgólos vendég előnnyel vonultak a felek, az olimpiai bajnok Dmitrijeva a szünetig hétszer talált be.

A második félidőben hat perc leforgása alatt 21–15-re távolodtak el a vendégek Allan Heine csapatától, amely nem tudott gyorsan, könnyen gólokat szerezni, szemben riválisával. A játékrész derekára összeállt a ferencvárosi védekezés, Dmitrijeva és Itana Grbic azonban remekelt az ellenfélnél, miközben Lekic az oldalvonal mellett hol Simonnak, hol a kiválóan teljesítő Kukely Annának adott tanácsot. Többször is támadhatott lemaradása háromgólosra faragásáért az FTC – ezt a nem mindig következetes játékvezetői ítéletek sem tették könnyűvé –, ám sokáig nem tudta áttörni a négytalálatos lélektani határt. A hajrához közeledve azonban sokadik kísérletre sikerült, a záró öt perchez közeledve két gólra zárkózott a házigazda (25–27). A feszült végjátékban Böde-Bíró hétméterest, Janurik ziccert hárított, volt ferencvárosi kapufa és üres kapura kihagyott egész pályás ljubljanai kísérlet, az utolsó két percre egy találatra olvadt a több mint tíz percig gólképtelen Krim előnye. Klujber Katrin egyenlítési kísérlete során fejbedobta a szlovén csapat kapusát, így két percre kiállították, emberhátrányban pedig már nem tudott egalizálni a Ferencváros.

Dmitrijeva és Itana Grbic egyformán kilenc találattal zárta a találkozót, ferencvárosi részről Klujber nyolcszor, Kukely hatszor volt eredményes. Janurik 7, Böde-Bíró 3 lövést hárított.

A találkozóval egyidőben rendezett Brest Bretagne-Bietigheim mérkőzésen 37–30-as hazai siker született. A német gárdában a sérült Szikora Melinda, illetve az idényben a BL-ben már pályára lépett, legkorábban az egyenes kieséses szakaszban bevethető Háfra Noémi nem volt keretben, ott volt viszont Faluvégi Dorottya.

Eredmény, női Bajnokok Ligája, csoportkör, 11. forduló: B csoport:
FTC-Rail Cargo Hungaria–Krim Mercator Ljubljana (szlovén) 26–28 (14–17)

lövések/gólok: 51/26, illetve 41/28
gólok hétméteresből: 3/2, illetve 1/0
kiállítások: 10, illetve 10 perc

Írta a Magyar Hírlap