Pénzt ígér a leendő olimpiai bajnokoknak az egyik nemzetközi sportszövetség

Az olimpiát amatőr versenyként rendezik, a győzteseknek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem fizet, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (World Athletics, WA) azonban úgy döntött, hogy 50 ezer dollárral (közel 18 millió forint) jutalmazza az első helyen végző atlétákat – adta hírül a Sky News. Az atlétika ezzel az első olyan sportág lesz, amelyben az aranyérem mellé pénzjutalom is jár az olimpiai bajnokoknak.

Sebastian Coe, a WA elnöke arról beszélt, hogy lehetetlen pénzben meghatározni az olimpiai érem értékét, vagy akár csak azt a munkát, elhivatottságot, áldozatot így kifejezni, ami az olimpiai szereplés eléréséhez kell, de fontos, hogy a játékok által termelt bevételekből a sportolók is részesüljenek. A kifizetéseket egy megerősítési folyamatot követően kaphatják meg a bajnokok, amely többek között a doppingtesztek elvégzését is tartalmazza. A döntésben közrejátszhatott a doppingtesztek nélküli ellenolimpia, az Enhanced Games tervezett jövő évi indulása is, hiszen a konkurens játékok szervezői szintén pénzjutalmat ígérnek a győzteseknek.

A párizsi játékok atlétikai versenyein 48 számban osztanak érmeket, az aranyérmesek jutalmazására összesen 2,4 millió dollárt (kb. 860 millió forintot) különített el a szövetség, amely a jutalmat a NOB-tól a nekik járó összegből biztosítja.

Sebastian Coe azt is elmondta, hogy ezúttal csak a bajnokok kapnak pénzt, de a tervek szerint a 2028-as Los Angeles-i olimpián már az ezüst- és bronzérmeseket is díjazzák.

A nemzeti kormányok és sportszövetségek több országban, köztük Magyarországon már most is jutalmazzák az olimpián helyezést elérőket. A magyar olimpikonok az első nyolc helyért kapnak pénzjutalmat, amelyek a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tavaly decemberi döntése értelmében a párizsi olimpián a következőképp alakulnak:

  • aranyéremért 50 millió,
  • ezüstéremért 35 700 000,
  • bronzéremért 28 500 000,
  • negyedik helyezésért 21 500 000,
  • ötödik helyezésért 14 300 000,
  • hatodik helyezésért 11 400 000,
  • hetedik helyezésért 5 700 000,
  • nyolcadik helyezésért 2 800 000,
  • a paralimpikonok pedig az azonos helyezésért feleekkora összegben részesülnek.

Az érmeseket emellett az olimpiai életjáradék is megilleti, ez a sporttörvény értelmében az aranyérmesek számára havonta az előző évi bruttó nominális átlagkereset összege, az ezüstérmesek ennek 70 százalékát, a bronzérmesek pedig a felét kapják.

Írta a HVG

A Pénzt ígér a leendő olimpiai bajnokoknak az egyik nemzetközi sportszövetség bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.