Sport: Milák Kristóf a napokban elkezdheti a vizes edzéseket

Klubjának vezetője, Gergely István nyilatkozott az olimpiai bajnok úszóról.

Tényleg van-e még törlesztenivalója Milák Kristófnak, vagy szerzett-e már annyi dicsőséget Magyarországnak az olimpiai bajnok, hogy ha akarja, elengedje az úszást? Szavazzon!
A nem edző Milák fizetésének kérdése korábban is téma volt már, Gergelyt pedig a Sportrádióban arról kérdezték, mit szól azokhoz a kritikákhoz, amelyek szerint a Honvéd nem a saját, hanem az adófizetők pénzét költi Milákra. „Na de ezt meg honnan tudják? Ki honnan tudja, hogy az a pénz, amit mi Milák Kristófra költünk, az honnan van?! Nekünk van saját tevékenységből származó bevételünk és szponzorunk, ami nem közpénz” – válaszolta az ügyvezető elnök, aki azt is hozzátette, hogy a klub kap persze közpénzt is, amiből gazdálkodik, de ezzel rendre el is számol.
Mivel az úszó korábban arról beszélt, úgy gondolja, ha januártól elkezdi a kemény munkát, akkor még sikeres lehet az idén nyári, párizsi olimpián, sokan a fotót a visszatérése jeleként értelmezték. Lapunk meg is kérdezte a sportállamtitkárságtól, hogy erről van-e szó, ám nem kaptunk egyértelmű választ: „Schmidt Ádám államtitkár úr és Milák Kristóf személyesen találkoztak 2023 utolsó napján és boldog új évet kívántak egymásnak” – írták válaszként.

December elején Sós Csaba az ATV Egyenes beszéd című műsorában kitért erre is. Nehezményezte, hogy sok helyen úgy adták át Wladár szavait, mintha arról beszélt volna, hogy Milák sikerrel vagy pénzzel tartozik az országnak, pedig nem ez hangzott el. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy „pénzt kap érte azért, szóval ne beszéljünk mellé”, ugyanis Gergely István, aki megvonhatná ezt tőle, bízik benne.
Gergely István most arról beszélt, minden körülmény adott ahhoz, hogy Milák ott lehessen a játékokon, „de ez az ő sorsa, az ő döntése, az ő vállalása”. Azt is hozzátette azonban, hogy nem érti a sportolót: „ha valaki 23 éves, ilyen tehetséggel van megáldva, és még nagyon sok érem van a tarsolyában, amiért csak oda kéne sétálni (…) kis túlzással, akkor miért nem tesz érte”.

Tartozik-e valakinek Milák Kristóf?

Miután októberben kiderült, hogy Milák a nyári világbajnokság után a budapesti rendezésű világkupát is kihagyja, mert nincs edzésben, megszólalt róla a Magyar Úszószövetség elnöke, Wladár Sándor is. Úgy fogalmazott, hogy a sportoló „tartozik Magyarországnak annyival, és tisztelje meg önmagát azzal, hogy elvégzi a munkát, hiszen olyan talentum van benne, ami nagyon kevés sportolónak adatott csak meg életében, talán csak Egerszegi Krisztinát tudom mondani”. Ez többekből komoly felháborodást váltott ki, a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka egyenesen primitív kijelentésnek nevezte. Akkor lapunk is írt arról, mivel tartozhat, ha egyáltalán tartozik Milák az országnak.

Milák a múlt nyáron, elképesztő sikersorozat után pihenőre vonult, mondván, sem fizikálisan, sem mentálisan nincs abban az állapotban, hogy vállalni tudja a felkészüléssel járó terhelést. Szeptember elején vissza kellett volna térnie az uszodába, és úgy volt, hogy az októberi világkupa-fordulón már versenyezni is fog, ám három nappal a rajt előtt közölte, hogy nem indul. Azóta a hírek szerint nem vizes edzéseket egyáltalán nem végzett.
Szárazföldi edzéseket már végez és gyógytornázik is Milák Kristóf klubja, a Budapest Honvéd ügyvezető elnöke szerint, aki a Sportrádiónak nyilatkozott az olimpiai bajnok úszóról. Gergely István az interjúban úgy fogalmazott: a sportoló „a napokban a vizes edzéseket is valószínűleg elkezdi”.

Gergely István azután nyilatkozott, hogy Schmidt Ádám sportállamtitkár szilveszterkor közös fotót osztott meg Milákkal a Facebookon, amelyhez azt írta: „Üdv, 2024! Jövünk!”

Írta a HVG

A Sport: Milák Kristóf a napokban elkezdheti a vizes edzéseket bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.