Sport: Újra edzésbe állt és egyedül készül Milák Kristóf

Milák Kristóf legutóbb 2022 augusztusában indult el világversenyen, a római Eb-n, ahonnan öt éremmel – három arannyal és két ezüsttel – tért haza. Egy hónappal korábban még a budapesti vb-n remekelt, megnyerte mindkét pillangószámot, 200-on ráadásul világcsúcsot úszott. Azt követően viszont már csak a tavaly áprilisi országos bajnokságon indult, azóta egyáltalán nem versenyzett.
Január 24-én Wladár Sándor, az úszószövetség elnöke – már nem először – ultimátumot adott a sportolónak, mondván, ha január végéig nem kezdi el az edzéseket, akkor ő maga szólítja majd fel, hogy hozzon végre döntést arról, indul-e a párizsi olimpián. Két nappal később Gyulai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke pedig arról beszélt, ő sem tudja, mi van Milákkal, „remélhetőleg készül”.
A lap forrása szerint a sportoló azt szeretné, ha csend volna körülötte és nyugodtan készülhetne a párizsi olimpiára, amelyre két számban – 100 és 200 méter pillangón – már korábban megúszta az induláshoz szükséges szintet.
Az azóta eltelt hónapokban a nyilvánosság elől eltűnő klasszist állítólag sem az úszószövetség elnöke, sem a szövetségi kapitány nem tudta elérni. Az egyetlen, a sportkarrierje szempontjából bizakodásra okot adó jel az a szilveszterkor megjelent fotó volt, amelyet Schmidt Ádám sportállamtitkár tett közzé. Azon az ő és felesége, Kovács Katalin olimpiai bajnok kajakozó társaságában volt látható Milák, a képhez pedig azt írták: „Üdv, 2024! Jövünk.” Amikor azonban rákérdeztünk az államtitkárságnál, hogy ez az úszó visszatérését jelenti-e, ködös választ kaptunk.
Újra vizes edzéseket végez Milák Kristóf. Az olimpiai bajnok úszó a Mandiner értesülése szerint két hete kezdett a medencében is tréningezni klubjában, a Budapesti Honvédban, és általában olyan időszakban gyakorol, amikor rajta kívül nincs más a medencében.
Bár korábban arról is lehetett hallani, hogy Milák elutazik a héten kezdődő dohai világbajnokság elé szervezett dubaji edzőtáborba, a válogatott nélküle indult útnak. A csapattal tartott edzője – a Kapás Boglárkát is felkészítő – Virth Balázs is, akivel a lap szerint a verseny után folytatják majd a közös munkát.
Tavaly június közepén jelentette be, hogy nem indul a júliusi, fukuokai vb-n. Arról írt, hogy mély hullámvölgybe került, és sem fizikálisan, sem mentálisan nincs azon a szinten, hogy ott legyen a világ legjobbjai között. Szabadságra ment, amelyről szeptember elején kellett volna visszatérnie, de a megbeszélt időpontban nem kezdte meg a edzéseket, któberben aztán lemondta a részvételt a budapesti világkupa-versenyen is. A nagyközönség számára akkor vált világossá, hogy nem készül rendesen.
Arról, hogy milyen állapotban lehet tíz hónap kihagyás után az úszó, nincs sok információ. Erőnléti edzője, Zala György január elején azt mondta, hogy akkor már két és fél hónapja dolgozott, aminek már meglátszott az eredménye, például az, hogy nincs súlyfeleslege. Akkoriban nyilatkozott lapunknak Selmeci Attila, Milák volt úszóedzője, aki azt latolgatta, lehet-e még esélye egykori tanítványának a sikeres olimpiai szereplésre. „A jelenlegi helyzetet látva egyes szakemberek azt mondják, nem valószínű, hogy egy ekkora kihagyás után hét hónap elegendő lesz az eredményes olimpiai szerepléshez, legyen Kristóf bármekkora tehetség. Én a kivételek közé tartozom” – fogalmazott, és hozzátette: ha a sportoló végre tényleg elkezdi és a szükséges intenzitással végzi a munkát, akkor sikerülhet jól a felkészülése.Írta a HVG

A Sport: Újra edzésbe állt és egyedül készül Milák Kristóf bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.